Venner – I´ll be there for you

“Venner”.  Serien om 6 unge amerikanere der hjælper hinanden igennem de svære 20´ere, hvor man etablere sig, men også må lære at blive uafhængige af hjemmets trygge base

En “Sit-com” der den dag i dag vises i uendelighed rundt om i verden. 16 millioner amerikanere ser genudsendelserne hver uge, og antallet stiger stødt. Hvorfor bliver den ved med at være så populær? Svaret finder du måske i denne her bog.

Da Netflix fik rettighederne til at streame serien i 2015 blev det en bragende succes – firmaet har vist serien til over 115 millioner abonnenter verden over og antallet øges hvert år.

Martha Kaufman og David Crane der startede serien, mødte hinanden på skuespillerskolen. De finder begge ud af, at deres job skal findes bag scenen. De begynder samarbejdet med at instruere et shakespeare-skuespil. Her opdager deres kemi passer perfekt sammen. Dette testes første gang i en tv-serie der i den grad floppede. Men de fortsatte med at skrive et par andre manuskripter der også blev købt af en tv-station, men aldrig blev produceret og derfor heller ikke sendt.

Selve “Venner” serien havde en ret hård start. Pilot afsnittet(første afsnit) blev ændret rigtig mange gange og forfatterne måtte kæmpe en brav kamp for at bibeholde konceptet. Instruktøren af det meste af 1. sæson tager efter optagelse og redigering af dette første afsnit, alle 6 hovedrolle-indehavere med til Las Vegas – de skulle spise en fin middag, på en af de mest legendariske restauranter i USA og der fortæller han dem, at det liv de har kendt hidtil er forbi nu. Fra nu af ville de blive lagt ned af fans, hvis de gik udenfor en dør.

De unge skuespillere troede ikke helt på hans profeti. Det var ofte set at nye serier kørte en sæson, hvorefter de blev pillet af sendefladen igen.

Flere af skuespillerne havde ovenikøbet sat ja til at være med i andre serier, mens de indspillede første sæson, for at være sikre på at de fremover også havde et job.

 

Kelsey Miller, der har skrevet denne roman, er selv en massiv “Venner” fan. Hun har set hele serien utallige gange, men det er hun ikke ene om. Det er en af de mest populære serier der nogensinde er lavet. Den indeholder hen af vejen et imponerende antal berømte gæste-optrædender – Tom Selleck, Julia Roberts, Jean-Claude Van Damme for at nævne nogle få.

Alle der ser tv bare engang imellem, har ikke kunnet undgå at ligge mærke til serien – så nu er bogen kommet hvor baggrunden til serien bliver beskrevet. En vaskeægte dokumentar-roman.

Den er proppet med fun-facts. Så som: at Rachel (Jennifer Aniston) faktisk blev købt fri, fra en anden “Sit-com” der faktisk blev sendt allerede, til at spille med i serien – men hun var i starten tiltænkt rollen som “Monica” Selve intromelodien er inspillet i Warner Bros Studiet i et iskoldt springvand kl 4 om morgnen – det ligner at de har det vildt sjovt – men det havde de så langt fra.

Men også mere alvorlige emner som lønforhandlinger, tilretning af manus “on set ” og ting i den dur bliver belyst

En virkelig “must-read” til nørden der skal have en vis dosis “Venner” med jævne mellemrum. Kan klart anbefales.

 

Faktaboks: 

Titel: Venner – I´ll be there for you
Forfatter: Kelsey Miller 
Genre: Dokumentar
Forlag: Harper Collins 
Udgivet: 2018
Sider: 341
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.