Pagten

Thomas (Ravn)sholdt´s fjende, Kaminsky sidder i fængsel, dømt for mordet på en politibetjent. Han er voldsomt bekymret for sin kone Ivona og parrets to små døtre. De står til udvisning af Danmark, hvis ikke de finder nogen der kan udrette mirakler.

Ravn har i sin fortid, været ansat ved afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Station 1 i København. Efter drabet på Eva, Ravns daværende kæreste er han gået helt i stykker. Han forlader politiet og opsiger sin lejlighed. Nu bor han i en gammel båd, med sin dovne hund Møffe og ernærer sig som privatopdager. Hans hovedindtægt er utro ægtemænd, og dem findes der nok af. Godt nok synes Ravn at den type arbejde er trivielt, men man skal jo leve.

Sagen om Eva bliver ved med at spøge i hans hoved. Eva, der var advokat, skulle den dag hun blev dræbt, mødes med en mand, Kim Gilford. Han havde nogle informationer om noget meget “sprængfarligt”, han ikke kunne dele med hvem som helst. Men idet hverken Kim Gilford eller Eva nåede frem til mødet, og begge holdt kortene tæt ind til kroppen, har ingen nogensinde har fundet ud af, hvad mødet egentlig gik ud på. Ravn finder nu ud af, at det har noget med korruption, i politiets kredse og måske højere op endnu, at gøre. Det er derfor alle rygter blev manet i jorden dengang det skete.

Eva blev ombragt i sin og Ravn´s lejlighed. Kim Gilford mødte en stor forhindring i skoven på en cykeltur – og han kom ikke hjem igen. Politiets undersøgelser omkring Gilfords ulykke, fortalte at det var et hændeligt uheld.

Politiets teori omkring Evas død – ulykkestilfælde, har Ravn aldrig købt. Det er efter hans mening slet ikke sandsynligt. Ravn bliver opsøgt af Kaminsky´s advokat – han påstår at de har fældende beviser mod Evas morder. Men for at få disse oplysninger skal Kaminsky have hjælp, af Ravn, Det har Ravn svært at modstå, også selvom det kommer til at kræve at de ikke helt holder sig indenfor lovens rammer.

Et andet dilemma er, at Ravn, lidt tilfældigt, “kom til” at rodet sig ud i noget lagengymnastik med Kaminskys kone og da det falder gangsteren for øre, bliver jorden ret hed for både detektiven og hustruen. Da Ivona bliver opsøgt at to af Kaminskys tidligere medarbejdere, der lige mener at de kan udnytte af bossen er indisponibel, får hun endnu en grund til, at hun ikke kan blive i Danmark.

Ved siden af kriminalsagen har vi den faste kerne omkring Ravn. Den lille dovne hund, Møffe som ikke gør så meget andet end at være i vejen, og kun vågner op når der er mad i farvandet. Eduardo som bor i båden ved siden af Ravns. Han er journalist på Information, og denne her gang har Ravn brug for sin gamle ven, men denne gang i hans egenskab som journalist, og ikke kun hundesitter.

Eduardo skal giftes med sin Belinda og det er ikke bare lige ud af landevejen. Det er ikke så let at finde en folkekirkepræst der vil lade en indiansk Sherman velsigne parret efter den kirkelige vielse. Mens Eduardo er ved at få en prop over nogle helt forkerte bordkort, sørger Antikvarboghandleren Viktoria for at Belinda får en kjole til formålet. For den “faste” læser af serien er dette et kærligt gensyn og en spændende opfølgning på hverdagen for folkene omkring Ravn.

 

Alt i alt har Michael Katz Krefeld gjort det igen. Han har skrevet en fremragende, fængslende og tæt på at være årets krimi. Han skriver så intenst at man til tider helt glemmer at trække vejret. Ikke alting i “ravn-universet” er sort/hvid. Nogen gange er skurkene helte og heltene er skurke. Der er ingen forvarsel. pludselig vender handlingen og læseren sidder med et “NÅ” eller “Det skete da ikke lige det der” i hovedet.

Det er ikke nødvendigt at læse de andre i serien om privatdetektiven Ravn – men man må bestemt ikke snyde sig for et spændende bekendskab. Forfatteren beskriver et miljø med skæve eksistenser, almindelige mennesker og masser af Christianshavner-stemning. Man kommer til at holde af bogens hovedpersoner og ikke mindst den lille “pølse” Møffe – får en helt speciel plads i ens hjerte.

Er man til højspændt action og en rigtig god historie så er “Pagten” og resten af ravn-serien bestemt noget man bør give sig i kast med.

 

Faktaboks:
Titel: Pagten
Forfatter: Michael Katz Krefeld
Genre: Thriller/Kriminalroman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet: 2017 
Sider: 416
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.