Fanget i tiden

Med værdifulde kunstværker på rejse gennem tiden

En tysk garnison bryder i 1941, ind på det store Vinterpalads i Leningrad. De tager kun de kunstværker Adolf Hitler personlig har udset sig. Officerene har lister med over de ting de skal tage. Godset bliver fragtet fra paladset i store lastbiler, ned til den nærmeste togstation. Her bliver de sendt videre til Tyskland.

Hahn, en øverst befalende SS-Officer, er ved at være godt træt af Østfronten. Den massive kulde og udsigten til endnu engang ikke at få orlov, er ved at være for meget for hans tyndslidte nerver. Han har den dybeste medlidenhed med sig selv. Som regel hjælper sprutflaskerne en smule på generne.

Peter Eberhardt gør, som ganske ung, tjeneste i den tyske hær. Efter kort tid bliver han oppasser for Hahn, der har en helt bestemt grund til at vælge små, ranglede og unge mænd til netop den post. En dag kommer der et luftangreb på basen og Hahn kommer frygtelig til skade. Midlertidig bliver den unge Peter oppasser for et par andre overordnede, de ligger da penge til oppasseren efter en “glad” aften – så kan Peter sende penge hjem til sin mor, der også lider under krigens mangler.

På en tysk mark bliver en del landmænd sat til at grave en grund ud til store bunkere. Marken er lagt brak og områdets stormand skal alligevel ikke brug grunden til noget – så tyskerne kan godt bruge den som de har lyst til. Hans søn kan ovenikøbet få job med at passe at de arbejdere der skal grave, også får bestilt noget.

Disse bunkere skal indholde kunstværkerne fra Leningrad. Men det er hårdt arbejde under kummerlige forhold. Da der næsten er gravet ud til den første bunker, sender de tyske SS-overordnede bud efter 50 kommunistiske straffefanger – udgravningen går for langsomt. Så de nye fanger, må kunne sætte tempoet lidt i vejret. Sammen med dem, kommer der også et hold officerer til at styre arbejdsgangen – de bruger motivationsteknikker som ikke før er set – Stormanden fortryder op til flere gange at han har lejet den mark ud til de mennesker.

Uno Hinterglaub er kunstekspert, med et hav af kunstudstillinger bag sig. Men nu krigen raser i landet, er det så som så, med arbejde indenfor professorens arbejdsområde. Han har derfor besluttet sig for at samarbejde med krigsmagten. De mangler nogen til at kategorisere kunstskattene ude ved udgravningen. Der venter Uno en opgave han ikke havde regnet med – men han øjner hurtigt en mulighed for personlig vinding.

Fanget i tiden er en debutroman af Michael Owino. Det er en skønlitterær roman med historisk islæt. Meget realistisk og ganske grusom. Man bliver taget med helt ind i den tyske garnison, befolket af magtliderlige befalingsmænd, der kunne forlange det utænkelige af sine underordnede. Folk, der ikke skal have store undskyldninger, for at demonstrere hvem der bestemmer i lejren.

Bogen starter i 1941, hvor røveriet i Vinterpaladset finder sted – og læseren bliver nu inviteret med på en rejse, sammen med kunstværkerne og de mennesker omkring dem.

Jo flere der kender til deres eksistens, jo større er chancen for at planer og fremtidsdrømme bliver forpurret. Man følger kunstværkerne og får slået de sidste krøller på handlingen til slut, hvor handlingen er kommet op i nutiden.

Det bliver spændende at finde ud af hvad der kommer fra forfatteren, næste gang.

 

Faktaboks: 

Titel: Fanget i tiden
Forfatter: Michael Owino
Genre: Spænding – historie
Forlag:  Books on Demand
Udgivet: 2016 
Sider: 215
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forfatteren.