En højere retfærdighed

Bogens handling: 

Clara, en aftenskolelærer bliver overfaldet en sen aften efter lektionerne. Det lykkedes ikke for krænkeren at gennemføre den planlagte forbrydelse, idet der i det samme kommer nogen forbi. Der ligger en sprøjte på jorden da overfaldsmanden er forsvundet, alting tyder på at hun, ligesom de andre gange  skulle have været bedøvet og voldtaget.  En bølge af lignende overfald hærger den svenske by Uppsala.

Sebastian Bergmand, kriminalpsykolog er efter fyring fra rejseholdet på bogturne rundt i Sverige. Det er ikke noget han har lyst til, men det giver ham noget at foretage sig. En morgen bliver han opsøgt på sit hotelværelse af politichefen for Uppsala Politistation. Hun vil gerne have Sebastians vurdering af disse overfald, og hjælp til at finde den ansvarlige.

Vanja, Sebastians datter har bedt om at blive forflyttet fra rejseholdet og hun er lidt tilfældigt startet på netop Uppsala Politis drabsafdeling, der også tager sig af alvorlig kriminalitet ud over drab. Vanja trænger til at få en mere stabil hverdag og ikke mindst at komme så langt  væk fra sin far som muligt. Han har ikke gjort andet end at såre og svigte hende lige siden slægtskabet kom frem i lyset.

Denne nye situation gør imidlertid at Vanja ser sig nødsaget til at søge nye græsgange, ved at melde sig klar til tjeneste igen i Rejseholdet, i et desperat forsøg på at flygte fra Sebastian igen. Men ligemeget hjælper det. Rejseholdet bliver tilknyttet sagen, efter dette sidste overfald. Det dysfunktionelle hold er nu samlet endnu engang og er nødt til at samarbejde.

En vicevært i et ejendomskompleks opsøger en af sine kvindelig lejere. Hun skulle have installeret en brandalarm, for egen regning, idet hun ikke ønskede at få den samme alarm installeret, som resten af ejendommen har fået. Viceværten vil nu sikre sig at hun har fået det gjort. Det har hun selvfølgelig ikke, men problemet bliver ubetydeligt da han finder kvinden død i soveværelset – sporene viser at det er samme voldtægtsforbryder der har været på spil – så nu jagter efterforskningsholdet en morder.

 

Anmeldelsen:

“En højere retfærdighed” er bog nr 6 i serien om Sebastian Bergman. Kriminalpsykologen alle elsker at hade, selv læseren. Han er egoistisk, overfladisk, impulsiv og gør altid det forkerte, så længe det handler om personlige relationer. Dette er almindelig kendt hvis man har fulgt ham i de sidste 5 bind og det har ikke ændret sig. Men han er rasende dygtig til sit arbejde, han ser mange ting, som ingen af de andre i Rejseholdet, har fået øje på.

Bogen handler meget om de indbyrdes forhold hovedpersonerne imellem, men er alligevel skrevet så man sagtens kan læse romanen selvstændigt. Men lur mig ikke om man får lyst til at læse resten af serien også, hvis man er “ny læser”. Det er nemlig en effekt forfatterne til denne bog har. Læseren bliver fanget af bogens handling, indhold og de indbyrdes forhold, især mellem Sebastian og Vanja, er virkelig spændende og man bliver hele tiden overrasket af tvists historien tager, og samtidig bliver man utrolig splittet hvad angår Sebastian Bergman, man når flere gange både at blive vred på ham, men kan også få helt ondt af ham.

Selve kriminalsagen spinder tråde tilbage i fortiden, hvor en gammel sag ligger og spøger. Den er yderst plausibel og plottet holder 100 %. Makkerparret Michael Hjort og Hans Rosenfeldt har også denne gang lavet en fremragende krimi der fanger fra side 1. En sand lækkerbisken for en kræsen krimielsker. Man kan møde makkerparret til Krimimessen i Horsens 2019.

Har man ikke før læst historier om Sebastian Bergman, kan jeg klart anbefale at starte fra en ende af.

Rækkefølgen i serien er :

  1. Manden der ikke var morder
  2. Disciplen
  3. Fjeldgraven
  4. Den stumme pige
  5. De uegnede
  6. En højere retfærdighed

 

Glæder mig meget til udfaldet af den cliffhanger der afslutter dette 6. bind…

 

Faktaboks: 

Titel: En højere retfærdighed
Forfatter: Michael Hjort og Hans Rosenfeldt
Genre: Kriminalroman – serie #6
Forlag: Hr Ferdinand / Politikens forlag
Udgivet: 2018
Sider: 427
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.