Undercover

Rachel Hunter har fået et nyt job. Hun skal arbejde på “Ringgården”, der er et retspsykiatrisk afsnit for landets mest farlige indsatte. Her sidder både mænd og kvinder under dobbeltlåste døre.

Allerede fra første dag er hendes arbejdsdag belastet at en nervøs sindstemning. Rachel har en fortid på “Sikringen” som er et lignende fængselsafsnit. Hun har der været udsat for personlig belastende episoder.

Da introduktionstiden er overstået, er det meningen at Rachel skal arbejde med skiftende arbejdstider. På hendes første nattevagt sker der voldsommere begivenheder. En indsat sidder i en stol i mændenes opholdsstue, da Rachel går sin første runde. Han burde ligge i sin seng. Hun sætter sig i en stol ved siden af fangen, for at høre hvorfor han ikke er gået i seng. Han hedder Ole Jensen, men alle kender ham som “Holger Danske”, han er en ældre mand med langt hår og gråt skæg, dette er grunden til øgenavnet.

Han betror den nyansatte at han er bange, og at der er nogen der stræber han efter livet. En af de andre ansatte, plejeren Mick afbryder hendes samtale, og virker ret hoven og irettesættende overfor fangen og Rachel får ikke talt videre med Ole Jensen.

Lidt senere bliver den selvsamme “Holger Danske” fundet død i fællesområdet på mændenes afdeling.

Hampus Miller er ret ny på politistationen, og bliver sat på sagen om den myrdede indsatte. Da han går igang med sagen, viser det sig at der skete et mord 10 år tidligere, hvor fremgangsmåden ligner denne nye sag. Er der mon en sammenhæng ?

Den pensionerede leder af drabsafdelingen, Sander Beck får besøg af den nuværende drabschef, Hauser. Efter de lige har drøftet sagen, foreslår Sander at han kan gå undercover på den retspsykiatriske afdeling og derved forsøge at komme Ole Jensens morder nærmere. Hauser er først ikke ret glad for denne løsning, det virker ret farligt for den aldrende politimand, at udsætte sig selv for personlig fare. Det er meget mentalt forstyrrede fanger der sidder sådan et sted. men Hauser bliver overtalt og Sander Beck går Undercover.

En af de andre indsatte, Bitten Clausen, havde et forhold til den døde Ole Jensen. Hun er dybt ulykkelig og finder det nu svært at være på Ringgården. Rachel Hunter finder en aften kvinden, i cellen opløst i tårer. Rachel forsøger at trøste så godt hun kan.

Senere på natten finder den hårdt prøvede kvinde, Bitten Clausen død i opholdsstuen…

Poul Erik Larsson tager her læseren med helt ind bag dobbeltsikrede døre. Her husere de indsatte der har udført de mest horrible forbrydelser i Danmark. F.eks. sat ild til et hus, hvor man havde konflikter med en af beboerne, og derved brænder 2 uskyldig børn inde. En der dræber en tilfældig kvinde, med en økse, og videre i den dur.

Man kan sige sig selv at man skal være af en hårdfør karakter, for at være fængselsfunktionær på sådan et sted. Som naturligvis også har en stor skare at forskellige plejere, sygeplejersker, læger, psykologer osv. ansat. I “Undercover” lære vi alle disse typer mennesker at kende. Der sker et par mord, og forfatteren er i sit es. Som han plejer twister han personligheder, så det lige passer ind i sit nye univers. Som læser skal man ikke regne med, at man lige regner den ud, for det gør man ikke.

På forsiden bruges Hampus Miller, som ham der bærer serien, derud af kan konkludere man at han er hovedperson. Men det er ikke tilfældet, langtfra. Det er den aldrende drabschef, der går undercover og Rachel Hunter der bærer denne historie. Grunden er, at 85 % af bogen foregår på Ringgården, og der er Hampus Miller ikke. Det er genialt at lade Rachel Hunter, nyansat på afdelingen, arbejde om natten. Det giver grobund for en del uhygge, og da hun ikke helt er “fri” for mén fra den sidste arbejdsplads, skal der ikke så mange uregelmæssigheder til før alarmklokkerne ringer hos den unge kvinde.

Vi kender ellers Poul Erik Larsson for hans serie om Dageløkke og Marcus Falck, og det lykkedes ham, som en ekstra “gave” til de læsere der elsker den serie, at få retsmedicineren fra serien med i denne bog, smart move.

Glæder mig allerede til den næste bog i serien..

Faktaboks: 

Titel: Undercover – 1. roman i serien om efterforsker Hampus Miller
Forfatter: Poul Erik Larsson 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: AV Forlaget 
Udgivet: 2018
Sider: Kan lyttes på 7 timer og 3 minutter og er indlæst af Thomas Gulstad
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Kan købes på forlaget eller lyttes på Mofibo/Storytel