Golden State Killer

Poul Holes der først bliver ansat som retstekniker  på en politistation i Californien. Men efter at have været der lidt, finder han ud af at hans interesse peger i en helt anden retning. Han vil være efterforsker. 

Han kommer tilbage til den selvsamme politistation da han har skiftet uddannelse. Da han har været ansat der et stykke tid,  bliver han draget af nogle arkivskabe der står i et hjørne. Disse er fyldt op med gamle henlagte sager. Der er en del ringbind der er mærket E A R. Han spørger ind til hvad der kan fylde så mange ringbind og får svaret – East Area Rapist sagen. 

Forbryderen hærgede Sydcalifornien fra 1979 til 1986. Han har ikke mindre end 13 drab, 51 voldtægter og 120 indbrud på samvittigheden – og det er dem man kender noget til. Der er sikkert mange flere. 

Poul Holes beslutter sig for at finde identiteten på denne serieforbryder. Efter ransagning af alle de gamle ringbind vokser sagen og fascinationen bliver til en besættelse for politiefterforskeren. 

EAR der senere, da han begynder at myrde sine ofre og flytter til et nyt område, bliver til Golden State Killer benytter sig af helt den samme fremgangsmåde hver gang. Derfor var politiet sikre på at det var ham der var gerningsmand, når de kom til et nyt gerningssted. 

I starten overfaldt han enlige kvinder, som han først havde stalket i et stykke tid. Senere gik han over til at overfalde par. Dette var den ultimative ydmygelse ikke mindst for mændene. 

Han tiltvang sig adgang til husets soveværelset midt om natten eller i de tidlige morgentimer. Vækkede beboerne ved at lyse dem i øjnene med en kraftig lommelygte. Herefter lod han som om at det kun var et indbrud. Beordrede kvinden til at binde sin mand, med egne medbragte snørebånd, herefter bandt han selv kvinden. Gennemrodede hele huset. 

Da vendte han tilbage i soveværelset, anbragte tallerkner på mandens ryg og sagde at hvis han hørte at nogle af tallerknerne faldt på gulvet, ville konen dø. Derefter voldtog han konen i det tilstødende rum. 

 

“Golden State Killer” er en “Original” og kan lyttes og læses på Mofibo. En grum historie om hensynsløs seriemorder, der kun ventede på at blive snuppet. Han brugte samme modus hver gang, og var derfor sikker på hvor mange forbrydelser han kunne blive anklaget for. 

Bogen beskriver en efterforskers ihærdige indsats for at fange forbryderen. Men oveni er det en minutiøs beskrivelse af voldtægterne, drabene og indbrudene. Der bliver ikke sparet på detaljerne, men det skal måske til for at udfylde en hel serie. 

Der er en hel del gentagelser i denne “original”, så hvis man høre serien i et stræk, bliver man lidt irriteret til sidst. Men hænger måske sammen med at forbryderen udføre sine ugerninger på nøjagtig samme måde hver gang. 

Måske skulle der have været beskrevet endnu en serieforbryder i denne “original” så man kunne undgå alle de gentagelser.

Men på den positive side er det også en beskrivelse af politiets udvikling i USA. Tilbage i slutningen af 1970´erne da Golden State Killer huserede havde politiet ikke den store uddannelse i hvordan man håndterede kvinder der lige havde været ude for en traumatisk oplevelse. Dette medførte at ikke alle kvinder turde træde frem med hvad de havde oplevet. 

Hvis man er til “serieforbrydere” er “Golden State Killer” bestemt værd at lytte til. Den er glimrende oplæst af Dan Slosser. 

 

 

Faktaboks: 

Titel: Golden State Killer
Forfatter: Anne Lea Landsted
Genre: Storyteloriginal 
Forlag: Mofibo
Udgivet: 2019
Sider: Kan lyttes på 7 timer og 54 minutter 
Bedømmelse:  3 out of 6 stars (3 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.