Gøgeungen

En kendt og temmelig excentrisk fotokunstnere bliver fundet død i Fjällbacka. Han var ved at forberede en stor udstilling – hans livs udstilling, hvis man spurgte ham selv. Han havde så travlt med tilrettelæggelsen af udstillingen, at han ikke havde tid til at deltage i gode venners guldbryllup. 

Men han gik glip af noget!  Det var en fest der blev talt om længe efter. Sølvbrudeparrets yngste søn rejste sig op og leverede en tale, der ikke gav de vilde klapsalver bagefter – den efterlod tværtimod en ret nervøs stemning, blandt festens gæster. 

Journalist og forfatter Erica Falck er veninde med en slægtning til guldbrudeparret. En dag fortæller Ericas veninde at den afdøde kunstner tilbage  i 80´erne, var indblandet i mordet på en transperson og dennes lille datter. Journalisten fornemmer en historie her, en der må efterforskes og måske skrives om. Hun bliver endda så nysgerrig at hun tager en tur til Stockholm, for at finde nogen der kendte omtalte transperson. 

Ericas mand, politimanden, Patrick Hedström får naturligvis travlt med at efterforske mordet på kunstneren. Politiet har svært ved at finde hoved og hale i alle de oplysninger de får – da der sker endnu et attentat i samme familie, spidser tingene til. 

Hvem mon det er der gerne vil skade familien?  Og hvorfor ?

Da Erica pludselig finder nogle fællesnævnere mellem de to sager, bliver Patrick nervøs, er Erica igen kommet for tæt på ?

 

“Gøgeungen” er bind 11 i serien om Erica Falck og hendes politimand Patrick Hedström, der bor i Fjällbacka i Sverige. Et lille samfund, hvor der altid sker en mange dramatiske ting.

Denne gang er hovedtemaet bl.a. Transseksualitet, hvor læseren følger Lola og hendes liv i 80´erne, som enlig med datteren Pytte. Det er et godt emne at sætte fokus på, og derved gøre læseren mere nysgerrig omkring. Især at det foregår tilbage i tiden, det giver god kontrast til hvordan samfundet håndterede mennesker der er “anderledes” dengang, kontra i dag. 

Som fast læser af “Fjällbacka-bøgerne er “Gøgeungen” endnu et eksempel på at man sagtens kan have et solidt persongalleri, der kan bruges igen og igen. Läckberg er glimrende til at give de gennemgående figurer i serien lidt “taletid”. Så læseren alligevel synes at der sker noget i deres liv, og ikke for meget. 

Der bliver brugt en del krudt på den aktuelle sag, men uden de gennemgående personer i serien, ville sagerne ikke fylde alverden og dårlig nok være en historie. Det er en glimrende combo, som forfatterne har mestret endnu engang. 

Alle kan læse “Gøgeungen”. Den er ideel til den krimilæser der kan lide en god “Who done it – krimi” der er rig lejlighed til at gætte med. 

 

Faktaboks: 

Titel: Gøgeungen – Fjällbacka #11
Forfatter: Camilla Läckberg 
Genre: Kriminalroman
Forlag: Peoples Press 
Udgivet: 2023
Sider: 437
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)