De voksnes rækker

Vittoria Contini kom til Danmark for 6 år siden. Hun var på flugt med sin lille “søn” Massimo fra Italien. Så længe hun er i Danmark vil faderen til drengen ikke finde ham, og kræve ham tilbage. Hun kom i huset hos den midaldrende læge Ejnar Møller, og skulle være husholderske for ham og hans to børn. Den lille Mads blev accepteret i familien med det samme.

Efter lidt romantiske forviklinger, havnede Vittoria inde i lægen seng, med en vielsesring på fingeren. Nu var hun pludselig dansk gift kone, med tre børn. Rollen bekommer umiddelbart den italienske kvinde vel. Hun er blevet fortrolige med børnene og de kalder hende mor.

Men under overfladen synes Vittoria. når hun skal mærke rigtig efter, at hendes liv er blevet lidt trivielt. Hendes følelser for Ejner, arbejdet i huset og de forventninger der konstant bliver stillet til hende, er ved at være ret trælse. Hun synes at hendes liv er gået i stå.

Den unge datter i huset Helle, skal konfirmeres. Hun er medlem i en klub der kalder sig Beatles-klubben, sammen med to andre piger. Pigerne tager ned i kiosken en gang om ugen og køber det sidste nye “Vi unge” eller ethvert andet blad som har billeder af idolerne i. Så bruger de deres klubmøder til at fordele disse billeder.

Den populære engelske rockgruppe, kommer til Danmark. Der er ikke noget Helle hellere vil, end at komme til koncert med heltene. Men der er to store forhindringer – hendes fornuftige og meget konservative far, og hendes overbeskyttende, “jeg synes altid det samme som din far”, mor. Under konfirmationsfesten kommer “Tante” Conny i vejen, for forældrens planer, om at holde pigen væk fra koncerten.

Conny er Vittorias veninde, som hun har haft siden hun kom til Danmark. De to kvinder deler alt i tykt og tyndt. Men der er et stort problem. Conny er blevet gravid, det var lige det der manglede. Men hun må jo hellere få ungen, for at glæde sin mand. Problemet er Vittoria. Siden den italienske kvinde blev gift med Ejner, har de ikke talt om andet end at få et fælles barn. Men det ser ikke ud til, at lykkedes for dem. Nu er Conny så gravid – hvordan fortæller man det til en veninde, der ikke har et højere ønske, end sit eget barn ?

 

Anna Grue har her skrevet en selvstændig fortsættelse af “Italiensvej” der blev udgivet i 2015.  Man følger livet i Danmark omkring midten af 60´erne. Beatles hysteriet, grammofoner, tidens radioprogrammer, tidens trends osv.  Men ikke mindst også generationskløften, som slår kraftigt igennem i lægefamilien, måske fordi at lægen er kommet op i alderen, og har meget lidt forståelse for, at datteren Helle er ved at vokse til.

Det er lavet et grundigt researcharbejde til bogen, blandt andet har Anna fundet ud af, hvor lidt fansene egentlig fik ud af, at The Beatles kom til Danmark – og at Ringo var tæt på, at være skyld i at koncerten blev aflyst.

I “de voksnes rækker” vil man finde ud af at problemerne i en familie, ikke så meget bliver modeleret af årstallet, men mere hvilke personer der forsøger at takle problemerne. Der er en del skønne personligheder med. Især karakteren Conny, der er en meget moderne kvinde, men masser af fart over feltet. Hun bliver nu tvunget til at bremse op og tage livet op til revurdering. Er det hele besværet værd at få det barn ? Hvad går hun glip af og hvad får hun retur ?

Det historiske islæt i romanen gør at bogen kommer op på 5 stjerner – gennemgående ret hyggelig roman.

Faktaboks: 

Titel: De voksnes rækker 
Forfatter: Anna Grue
Genre: Skønlitterær roman
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2017
Sider: 438
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.