Jeg forsvinder i mørket

Michelle Mcnamara var en ihærdig efterforsker. Hun var journalist, led af søvnløshed og det forstod hun at udnytte til fulde. 

Når resten af familien havde lagt sig til at sove, gik Michelle ind på sit kontor, der i dagtimerne tjente som legeværelse for husets datter.  Her havde journalisten sin computer stående og et hav at post-it  blokke. Hun sat utrætteligt og researchede  på kriminalsager både til den avis hun arbejde for, men også til den hjemmeside hun kørte ved siden af. Siden hedder True Crime Diary, og findes stadigvæk 

Der var dog en sag der blev ved med at fascinere, indfange og besætte Michelles hjerne.

Hun ville gennemgå alt hvad hun kunne finde på en bestemt forbryder, en der igennem årene fik en hel del øgenavne af politi, pressen og i folkemunde. Han blev kaldt EAR -East Area Rapist – Original Night Stalker, Visalia Ransacker, East Bay Rapist og Diamond Knot Killer – men det var Michelle der gav ham det tilnavn alle kender ham som – Golden State Killer. 

En hensynsløs forbryder der havde et hav af indbrud, næsten 50 voldtægter og mindst 12 drab på samvittigheden. Han var en af de mest udspekulerede forbrydere Amerika havde set. Han planlagde alting ned til mindste detalje. Han lavede et indbrud i et hus han nøje havde udvalgt. Her lagde han mærke til de ting han synes var vigtige – hvor lå soveværelset? – hvor var den bedste flugtvej bagefter overfaldet? Bagefter holdt han øje med huset og fik styr på husets rutiner – hvornår kørte evt ægtemand på arbejde? – hvor mange børn er der i huset? og meget andet 

I  starten overfaldt han enlige kvinder, eller teenagere der var alene hjemme. Da han senere begyndte at overfalde par, havde han helt sin egen teknik. Han bad kvinden om at binde mandens arme på ryggen og derefter placerede han nogle tallerkener på ryggen af staklen, hvæsede til ham at hvis han hørte at disse tallerkener så meget som klirrede, ville alle medlemmer i huset dø. 

Nu havde han frit lejde til at gøre hvad han ville.

Naturligvis var der flere der så ham, når han enten ankom eller gik fra gerningsstederne og der blev produceret mange fantomtegninger af ham – nogen mere heldige end andre. Hver gang gerningsmanden har synes at politiet kom lidt for tæt på, flyttede han bare til en anden stat. Han nød godt af den manglende samarbejde politidistrikterne imellem. Så det var næsten som at begynde forfra hver gang. 

 

Grundlaget for bogen var en stor artikelserie at Michelle Mcnamara skrev inden hendes død, et var meningen hele tiden at det også skulle blive til en bog. Desværre nåede bogen ikke at blive færdig. Den amerikanske udgiver har i hendes ånd, færdiggjort hendes værk. Paul Haynes endnu en god efterforsker og en af hendes venner Billy Jensen har udfyldt “hullerne” der hvor der manglede noget. 

Bogen er som sådan ikke et portræt af  forbryderen “Golden State Killer” idet Michelle aldrig nåede at finde ud af hvem det var. Den store afsløring af identiteten skete længe efter hendes død. Hun fik overleveret 37 kasser med sagsmapper fra anklageren i Orange County. Så den data hun havde skrevet på sin computer var voldsom omfattende. 

Bogen her er et tidsbillede af Golden State området i slutningen af 1970 erne og starten af 80´erne – da angrebene fandt sted. Hvordan boede man ? Hvordan arbejde politiet når der skete sådan nogle forbrydelser i deres område ? Hvad gør det ved en kvinde at bliver ydmyget som Golden State Killer gjorde ? Hvad gjorde det ved en mand at ligge inde ved siden af gerningsstedet og lytte til alle de grufulde pinsler deres kæreste eller hustru blev udsat for, uden at kunne gøre noget som helst for at hjælpe ?

Bogen er opdelt i 3 afsnit. Første afsnit handler om de oplysninger Michelle selv fandt frem til om natten, mens familien sov. 

Andet afsnit omhandler en tur hun tager med Paul Holes, en polititeknikker, der var mindst lige så besat af tanken om at fange forbryderen som Michelle var. De tog sammen en tur rundt også gerningssteder, samtidig med at de diskuterede det de så. Der er mange direkte gengivelser af samtalerne. Denne måde at skrive på gør oplevelsen nærværende og det er næsten som at være med på bagsædet. 

3 afsnit er det der er tilføjet efter Michelles død, en afrunding af sagen. 

Hvis man er til true crime, er denne bog simpelthen et must. Har læst en del bøger, hørt podcast og har set tv-udsendelser  hvor flere ofre har medvirket om netop denne her sag. Men alligevel er ingen af disse så gennemarbejdet som denne bog. Den er detaljeret i en grad, så man næsten kan høre “Golden State Killer” liste rundt i sit eget hus om natten.

Den er detaljerig, fascinerende og virkeligt fængslende. der gives garanti for istapper ned af rygradden – et must for alle true crime fans. 

 

Faktaboks: 

Titel: Jeg forsvinder i mørket 
Forfatter: Michelle Mcnamara
Genre: True Crime
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2019
Sider : 303
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Jeg forsvinder i mørket kan læses og lyttes som lydbog hos mofibo – har du endnu ikke et abonnement kan du klikke på dette link – så får du 14 dage gratis, så du kan prøve om det er noget for dig