Motiv x

Fabian Risk har orlov fra sit arbejde og kæmper en brav kamp, for at få familielivet til at hænge sammen, ovenpå de voldsomme begivenheder der udspillede sig i forrige roman “Atten grader minus”. Men den stakkels Fabian er ikke særlig godt hjulpet med en datter på sygehuset, en søn der er gået i dvale, på sit værelse i kælderen og en kone der ikke vil tale med ham.

En ung syrisk dreng bliver en morgen inden skole, sendt i kælderen med tomme flasker og andet glas fra husholdningen. Da skolen senere ringer og spørger ind til, hvorfor drengen ikke er kommet i skole, frygter familien det værste. Deres nabo ringer efter politiet, og der sættes en eftersøgning i gang. Da betjentene når til vaskekælderen venter et syn, selv den mest hærdede strisser sent vil glemme. Nu står kriminalpolitiet med en drabssag.

Det kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt. Drabsafdelingen er ekstrem sårbar, idet drabschef Tuveson har valgt at gå i behandling for sit massive alkoholmisbrug, og vil derfor være væk i flere uger, uden mulighed for at kunne kontaktes. Gruppens “problemknuser” Fabian Risk er heller ikke disponibel. Tuveson når at overlade chefstolen midlertidig til Klippan, der har været med i mange år. Den lidt iltre og meget ambitiøse kvindelige kriminalbetjent Irene Lilja er langt fra tilfreds med den uddelegering, hun føler sig overset.

Hun vælger derfor at det er nu, hun skal vise hvad hun er værd. Men hun lære på den hårde måde, at tingene ikke skal gribes så impulsivt an, når man har med nynazister at gøre.

En gal drabsmand er desuden løs i området. Han har en ubetinget tillid til at hans specialterninger fortæller ham, hvilke drab han skal udføre. Hvornår, hvem det skal gå ud over, hvordan, og ikke mindst hvor det skal foregå. Terningerne bestemmer !

Dette gør politiets arbejde meget vanskeligt, idet det giver en række mord der ingen sammenhæng har, der findes ingen rød tråd…

Selvom Fabian skulle forestille at holde orlov, kan tankerne ikke helt lade ham være i fred. Han er kommet i besiddelse af oplysninger vedrørende mordet på en kvinde. Oplysningerne peger i retningen af hans egen arbejdsplads. Fabian ved at han nu er nødt til at fare med lempe, men nysgerrigheden tvinger ham til at grave dybere.

 

Dette er 4 bind i serien om Fabian Risk, og nu kommer der fart på.

Stefan Ahnhem har skabt et solidt persongalleri omkring den politistation, der er midtpunktet i hans bøger. Efterhånden som serien udvikler sig, lærer man gruppen bedre at kende, og får et forhold til dem, hver for sig. Denne gang, har man fået lejlighed til at se nærmere på Irene Lilja. Hendes ambitioner er virkelig store, og hun føler at hun må kæmpe en brav kamp for at få den rolle i efterforskningsholdet, hun selv mener hun fortjener. Hendes privatliv er lidt noget rod, hun ved ikke rigtig om hun i det hele taget gider fast kæreste, villa og volvo.

Fabian Risk har orlov, men kan ikke rigtig holde ud at være hjemme. Familien er i opløsning og Fabian kæmper en brav kamp for genoprettelsen. Fabians søn bærer på en hemmelighed, som forældrene kender. En hemmelighed der kan ændre tilværelsen for en masse mennesker på godt og ondt. Familien er splittet med hensyn til løsningen på problemet. Her bliver læserens egne moralpricipper testet, hvad er rigtigt og forkert ?

Der er en ny gennemgående historie i denne bog, der er så uhyggelig, intens og nervepirrende så det holder læseren fanget, godt og grundigt. En mand spiller “rollespil” i den virkelige verden, hvor terningerne bestemmer alt. Det er genialt tænkt af forfatteren, virkelig kvalitetslæsning for enhver krimifan.

Forfatterens skrivestil er som vanlig for Stefan Ahnhem, fængslende og medrivende. Man er underholdt fra side 1. I denne roman sker der virkelig mange forskellige ting på en gang. Som læser skal man have rigtig mange bolde i luften, og nye læsere vil måske føle sig lidt kastet ud på dybt vand. Det er et must at have læst “Atten grader minus” fordi der er en del begivenheder, og personer i denne bog har direkte tilknytning til den forrige roman.

Der er ligeledes en del uafsluttede sager i Motiv X, som en utålmodig læser får svært ved at vente på ….

 

Faktaboks: 

Titel: Motiv X
Forfatter: Stefan Ahnhem
Genre: Kriminalroman – serie #4
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2018
Sider: 439
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.