Hvis de lige vil sidde helt stille, frue

-Dr. Jacobsen er ny på afdelingen

 

Da Steffen blev færdig med studentereksamen, var han sikker på, at han skulle videre i livet på samme måde, som alle andre unge mennesker på det tidspunkt. Han ville være etnolog og begyndte at studere på universitetet. Men i ferien gik hverdagen med noget ganske andet.

Han blev portør på Københavns Kommunehospital, hvor det var nemt at få arbejde og opgaverne var til at overse. Hospitalet ansatte mange flere portører end der var brug for, og de fleste af dem kunne gå hjem kl 11 – og få fuld betaling for dagen alligevel.

Her blev han ligesom draget af miljøet, sygeplejeskerne og de lovende fremtidsudsigter. Så han startede, nærmest lidt på prøve, et medicinstudie og bestod første prøve, så nu hang han fast, man jo ligeså godt fortsætte. 

Steffen beskriver en uddannelse med mange facetter. Selve forelæsningerne på lægeskolen, lærte de studerende ikke så meget af, mange faldt for det meste i søvn, og de mere end 50 eksaminationer blev klaret ved hjælp af selvstudier.

Det var først ude i det virkelige liv, at man lærte det en læge skal kunne. Erfaringen er den eneste og mest skånselsløse læremester.

Steffen beskriver bl.a. en tid på kirurgisk afdeling, hvor man som ung nyuddannet læge fik voldsomt mange forskellige opgaver. Til forskel fra i dag, hvor de fleste kirurger uddannes til kun at have et speciale, som man bliver ekspert i men, det er så også det eneste man foretager sig. Det er et spørgsmål om det er en fordel eller en ulempe. Han beskriver et miljø, hvor sygeplejerskerne drukner i dokumentation og stort set ikke er sammen med patienterne, lægerne stopper deres gerning alt for tidlig med stress og patienterne er gidslerne.

 

Denne bog er en samfundskritisk selvbiografi, med sort humor, ironi, men også med en lune så man til tider sidder og klukker af grin. Samtidig giver Dr Jacobsen sundhedssystemet en ordentlig begmand. Politikerne der sidder og laver lovene har slet ikke styr på, hvad det egentlig er de beder deres sygehuspersonale om. Samtidig med de bestemmer at alting skal være så stort og effektivt som muligt, fortsat med personale som gidsler og patienter som sorteper.

En lærerig, morsom og samtidig et indblik i hvordan lægestanden har udviklet sig igennem årene. Det er dog en fordel hvis man har en sundhedsfaglig uddannelse, idet der er en del termer og fraser som man nemmere kan forstå, hvis man er i systemet. Til gengæld bliver man som ansat i plejesektoren mindet om at lægen bare er et menneske og ikke et orakel, der har svar på alting.

Faktaboks: 

Titel: Hvis de lige vil sidde helt stille, frue. Dr Jacobsen er ny på afdelingen
Forfatter: Steffen Jacobsen
Genre: Selvbiografi med et twist
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2018
Sider: 124
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.