Lejligheden

Gys og gru i Paris

Mark og Steph bor sammen med deres lille datter på 2 år, i en lejlighed i Cape Town i Sydafrika. De har netop været udsat for et hjemmerøveri og begge er psykisk mærket af episoden.

Under røveriet bliver parret skilt fra hinanden. Mark bliver sat i stuen og Steph bliver tvunget med rundt i lejligheden for at udpege et pengeskab der ikke eksistere. Undervejs bliver lejligheden plyndret for alt af værdi. Ingen af dem ved hvad røverne har i tankerne under indbruddet, og dette har sat tydelige mærker i psyken på dem begge. De har svært ved at sove om natten og farer op ved den midste lyd i huset, der ikke skal være der.

En fælles bekendt forestår at de tager på ferie, væk fra deres vante rammer for en tid. For at være lidt sammen og få tankerne afledt.

Steph bliver lokket til at kikke på en hjemmeside der formidler “ferie-bytte-lejligheder” Der er et par i Paris der gerne vil til Cape Town og Steph har altid ønsket sig at se Paris. Hun synes at det kunne være så romantisk at finde hinanden igen på en tur så langt væk – specielt til romantikkens by.

Parret får tilsendt billeder af lejligheden i Paris og undre sig lidt over at de fleste billeder er fra husets facade og kun et enkelt fra badeværelset.

Da de ankommer til lejligheden, som er meget svær at finde, lever den slet ikke op til forventningerne. Den er meget mørk og bærer tydelig præg af forfald. I køkkenet finder de en ødelagt kogekedel og en kaffemaskine med skår i kanden. Det er det bedste der er i lejligheden…

Dyner og hovedpuder lugter jordslået og skodderne for vinduerne er umulige at åbne, man skulle ikke tro at der havde boet nogen i huset i flere år.

Det værste er at Mark lynhurtig bliver underlig til mode i disse omgivelser. Han tager på udflugter i byen uden sin kone, og er væk i flere timer af gangen. Han bliver humørsyg og mistroisk og det kniber for Steph at finde ud af hvor hun har ham.

Uhyggen breder sig da parret finder ud af at der ikke bor andre mennesker i ejendommen, lige på nær en underlig gammel dame. Hun er kunstmaler og bor helt oppe under taget. Hun er alt andet end glad for at de er flyttet ind.

 

“Lejligheden” er en Psykologisk Thriller med alt hvad dertil hører. Man får bogen igennem, historien fortalt fra to sider. Mark har sin udlægning og indimellem har Steph sin helt egen udlægning af samme episode.

Man finder lynhurtig ud af at han har noget “gammelt bagage” han går og slås med psykisk. Det at han har fundet Steph og de har fået en datter er nok meget for tidlig for ham.

Det meste af handlingen foregår i div lejligheder og specielt den i Paris er ikke en man har lyst til at holde ferie i. Damen på kvisten er et helt kapitel for sig, man har svært ved at finde ud af hvem hun egentlig er og hvad hun gør i huset – som den eneste.

Der er i hele bogen en lurende fare, der viser sit grumme ansigt i ny og næ – men man finder først ud af til sidst hvad det egentlig er det handler om. Bogen er fremragende bygget op, og den er ideel til sommervarmen, idet man konstant får kuldegysninger ned af ryggen.

Hvis man er til genfærd, gys og gru så er denne bog bestemt noget man kan kaste sig over. Bogen er ikke så lang og intensiteten bliver holdt hele vejen igennem og er en vaskeægte pageturner.

 

Faktaboks: 

Titel: Lejligheden
Forfatter: S.L. Grey
Genre: Thriller
Forlag:  Gads forlag
Udgivet: 2017 
Sider: 313
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.