De døde og de ufødte

En søndag aften finder man en i en bil på Slotsholmen i København. I bilen sidder to mænd. De er tilsyneladende blevet skudt ned, med en maskinpistol.

Politiassistent Lars Winkler og efterforskningsholdet bliver overraskede, da de finder ud af, at ofrene for denne likvidering, er ex-politibetjente, og nu ansat ved fængselsvæsnet.Da politiet kikker de to mænd nærmere i sømmene, finder de ud af, at de to mænd faktisk ikke burde pleje omgang med hinanden. De er kolleger, men det er det eneste de har tilfælles – tilsyneladende. Da man går deres lejligheder igennem er den ene meget rodende og ustruktureret og den anden er stik modsat.

Der går rygter om den ene betjent – han skulle angivelig stå bag et overfald på en indsat. Et voldsomt et af slagsen, men der er ikke gjort mere ved sagen.De sparsomme spor i drabssagen, fører tilsyneladende politiet i retning af rockermiljøet. Det er ikke rart for efterforskerene pludselig at befinde sig i en rockerborg, og her forsøge at få de rå typer, til at udtale sig om noget som helst.

En ung kvinde, journalisten Louise, er adopteret fra Vietnam, hun har besluttet sig for at lede efter sine rødder. Hun tager til sit hjemland og møder sin mors familie der. Først vil de ikke tale med hende, da Louise henvender sig til tantens nabo, bliver der løst lidt op på tingene. Hun kommer på sporet af et dansk firma der har taget patent på en helt ny genmodificeret rissort – med bivirkninger. Louise kommer hjem med lidt for mange informationer og hendes liv kommer i fare

Tilbage i København fører sagen nu spor tilbage til en sag fra 1980´erne, hvor livet på den hårde “side” af Vesterbro danner rammen om drabet på en ung kvinde.

 

Jakob Melander har igen skrevet en rigtig god og fængslende kriminalroman, om efterforsker Lars Winkler og hans team. Denne her gang spreder fortællingen sig helt til Vietnam, og alligevel formår forfatteren at få det hele til at hænge sammen til sidst. En fortælling om magt, penge, politik og angsten for at blive afsløret og taget konsekvensen af egne dispositioner.

Beskrivelserne af forholdene i Vietnam er meget flot beskrevet, næsten som at være der selv. Der er en del danskere der står i samme situation som Louise, ikke at vide hvor man kommer fra, og med en brændende lyst til at møde ens ophav. Men mange glemmer at man også skal forholde sig til hvad man så finder.

I dette 5. bind i serien om Lars Winkler, kommer vi med helt ind, i det komplicerede privatliv, omkring den stakkels politimand. Han har denne gang rodet sig ud i en kattepine, der får vidtrækkende konsekvenser for fremtiden, både for Lars og de personer der er tættest på ham. Dette fylder rigtig meget i denne roman.

Journalisten Louises oplevelser bliver beskrevet i 1.person, hvilket invitere læseren ind i hovedet på den unge kvinde. Dette gør læseoplevelsen mere intens.

Det er tydelig at se hvor Jakob Melander kommer fra, idet det meste af handlingen foregår i København, især den tunge del af Nørrebro bliver inddraget i krimiplottet – der holder 100 %

Gå ikke glip af årets “Lars Winkler”. Man er altid godt underholdt i selskab med efterforskningsholdet, der operere i det indre København.

Selvom det er en del af en serie, kan du godt “springe på” her, men det er en fordel at have læst de andre, idet privatlivet fylder en del i denne roman.

 

 

Faktaboks: 

Titel: De døde og de ufødte
Serie: Lars Winkler # 5
Forfatter: Jakob Melander 
Genre: Kriminalroman
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2018
Sider: 411
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.