Skyggebarn

Den 92 årlige Heinz Meyer findes dræbt, skudt på klos hold foran sin aftægtsbolig i fiskerlejet Ronehamn i Sverige.

Han er krigsveteran fra 2. Verdenskrig og har boet i Sverige lige siden krigens slutning, umiddelbart er der ingen grund til at slå den aldrende tysker ihjel

Den lille pige Mirella har store problemer. Hun bor alene med sin rumænske mor. Hende far har fået tilhold og må kun se Mirella under opsyn en gang om måneden. Pigen er lidt forvirret med hensyn til faderen, som er svensk statsborger, hun ved faktisk ikke om hun savner ham.

I skolen har hun voldsomme problemer med at blive anerkendt. Der går en dreng, Mons på skolen, han er søn af den mand, der ejer den ejendom Mirella og hendes mor bor i. Mons ved godt at det giver ham magt til at gøre lige hvad han vil. Dette gør at han tager magten over stakkels Mirella. Hvis ikke hun gør hvad han siger, truer han med, at hans far nok skal smide moderen ud af lejligheden og den salon hun lejer, til frisør-og neglesalon.

Mons er desværre meget kreativ omkring de ting han kræver af hende, for egen vindings skyld

En socialrådgiver finder ud af at Mirella har problemer, og måske vil have godt af en tur på feriekoloni, sammen med nogle andre børn. Få lidt frisk luft. Det er også en god ide – til at begynde med.

Kriminalkommissær Maria Wern, bliver sat på sagen om den døde soldat, og hun føler sig på total bar bund. Hun presses på hjemmefronten idet hendes kæreste synes det er på tide de forpligter sig endegyldigt til hinanden, netop som Maria har fundet fred med den måde forholdet køre på pt.

En aften Maria er på vej i seng, får hun sig noget af en forskrækkelse. Der står en mand udenfor hendes vindue og kikker ind. Han er ligbleg og alt andet omkring ham er kulsort. Da hun kikker efter en ekstra gang, er han væk og Maria er da ikke så sikker på, at hun i det hele taget så nogen. Dagen efter ankommer en buket blomster og en æske chokolade til politistationen – med hendes navn på – med en undskyldning i, men uden afsender…

 

Anna Jansson har skrevet en rigtig god krimi. Den fænger og læserens hjerte bløder for den lille pige, Mirella, lige fra starten af. Der gives en god beskrivelse af flygtninge, der kommer til et nyt land og forsøger at få en tålelig tilværelse. De lever med frygten for, at de “nye” landsmænd ikke bryder sig om dem, og gør alt hvad de kan for at falde til og “please” alle, allerhelst være lidt usynlige.

Læseren bliver inviteret med ind i Maria Werns privatliv, som bestemt ikke er kedeligt. Den underlige mand, der dukker op udenfor hendes hus en sen aften, kommer til at spille en betydningsfuld rolle i bogen. Marias forældre og hendes hidtidige forhold til dem, bliver belyst meget indgående.

Forfatteren har sørget for at Maria Wern eller hendes familie, er med hvor tingene foregår, som en naturlig del af nærmiljøet.

Læseren er godt underholdt og det er en krimi, der har lidt af hvert. Det bliver spændende at se hvad Anna Jansson finder på næste gang. Det er meget tydelig lagt op til et bind nr 3.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Skyggebarn
Forfatter: Anna Jansson
Genre: Krimialroman
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2018
Sider: 324
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Bogen kan læses som e-bog/lyttes som lydbog på Mofibo.