Lovløs

I Vestjylland er der påbegyndt den modbydelige opgave, at opgrave de mink, der blev aflivet og gravet ned i begyndelsen af Coronakrisen. Heldigvis er en af de medarbejdere der har opgaven meget opmærksom og opdager at der ligger noget andet end mink i graven. Der ligger knogler fra en menneske. 

Idet knoglerne er af ældre dato, sender det lokale politi sagen videre til Politimuseet. Maria Just er i slutningen af sin sommerferie, og hun får overdraget sagen af chefen, der netop skal påbegynde sin ferie. Sagen bliver yderst interessant da en knogleekspert udtaler sig om alderen på skelettet – det er fra midten af 40´erne. Maria ligger alt andet til side – det her bliver spændende. Hvem er efterladt her, i midten af ingenting og gemt væk ? 

En af grundene til, at sagen om det gamle skelet, så hurtigt bliver overladt til Politimuseet, er at der er krise i det danske politi. Betjentene er overbebyrdede og deres afspadseringskvoter eskalere, uden at de får mulighed for at afholde noget af det. Dette resulterer i masse-sygemeldinger i alle landets politikredse. Det giver en sneboldeffekt og til sidst er der kun “Tordenskjolds soldater” tilbage – alt for få betjente til at de kan udføre det job der forventes. 

Drabschefen ved Københavns politi, tager på sin sædvanelige løbetur rundt om Damhussøen. Han har hovedet fuld af skræmmende tanker, om nogle hadefulde beskeder han har fået over de sociale medier, da situationen pludselig bliver meget konkret. Han står pludselig foran en bil med kørende motor – i stedet for at bremse ned, gasser bilen op og drabschefen har ikke en chance…

Michael Dirk står nu foran et kæmpe arbejde – drabschefen bliver lagt i kunstig koma – der er ikke mange vidner til attentatet – det bliver en svær nød at knække. Men han skal finde en gerningsmand – hvad hvis det sker igen ?

 

Line Holm og Stine Bolther “debuterede” i 2020, som krimiforfattere, hvor de skrev “For barnets bedste” og i “Lovløs” er det samme persongalleri der optræder, og det fungerer rigtig fint. 

Der er mange der taler om “den svære 2´er” og det er bestemt ikke noget der tynger de to forfattere i denne her. Denne krimi hænger endnu bedre sammen end den første. Plottet er genialt udtænkt – at de (uden at plotspoile for meget) kan få to tidsaldre til at harmonere på en yderst urovækkende facon.

Selvom den sag Maria efterforsker ligger mange år tilbage, afdækkes en spændende sag, idet liget rummer svar på spørgsmål, der ligger godt gemt i Danmarkshistorien. Om en tidsalder, hvor den danske befolkning på mange måder ikke viste sig fra den mest charmerende side.

Bogen beskriver ligeledes en teori om, hvordan livet i Danmark ville være hvis politiet mister taget om det kriminelle miljø i landet. Ville der herske lovløshed ? Hvem tager over hvis størstedelen af politistyrken bliver sygemeldt, går ned med stress eller på anden vis bliver fraværende ? 

Samtidig med at bogens hovedpersoner har hver sin sag at tage sig af, bliver læserne naturligvis også inviteret med ind i den private sfære. Det bliver gjort ganske elegant, så det er interessant, men ikke fylder for meget. Det er kriminalsagerne der her den ubestridte hovedrolle.

Det er en krimi der er skrevet til alle, der kan lide en spændende historie. Der er ikke voldsomt blodige detaljer, men er tilpas uhyggeligt til at det ikke kan betegnes som “hyggekrimi”. Den giver tværtimod grobund til en del reflektion, hvor man kan spørge sig selv – hvad hvis det var dig, der stod i det dilemma ?

“Lovløs” kan læses selvstændigt, men vil opfordre til at man lige tager bind 1 med først, det er nemmere at man kender lidt til de faste personer i bogen, inden man giver sig i kast med denne her. 

En fængslende pageturner, der får mine bedste anbefalinger.

 

Faktaboks: 

Titel: Lovløs
Forfatter: Line Holm & Stine Bolther
Genre: Kriminalroman
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2022
Sider: 462
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)