Havets børn

For 17 år siden, boede Rebekka i Afrika sammen med sine forældre. Hun finder sig en afrikansk kæreste, lidt af en rebel der kæmper for retfærdighed i Afrika. Rebekkas far ikke kan lide dette forhold, og bliver ikke mere henrykt da datteren bliver gravid.

Da fødslen nærmer sig går alting galt. Rebekka mister både sit ufødte barn og sin mor i et trafikuheld på vej til hospitalet for at føde sit barn. Hun gennemlever et smertehelvede, men overlever. 17 år senere er Rebekka bosiddende i Danmark. Hun arbejder som jurist for en ejendomsmægler og har egentlig et ganske ok liv. Men skæbnen vil være hård ved Rebecca, hun bliver diagnosticeret ved livstruende kræft og kun en knoglemarvstransplantation kan måske redde hende. Problemet er at det er en direkte pårørende der skal donere denne knoglemarv.

Rebecca har ikke talt med sin far i flere år, men hun har ingen andre muligheder, hvis hun skal have hjælp. Faderen der er diplomat i udlandet, flyver hjem sammen med sin nye kone og de indfinder sig på hospitalet. Men han er desværre ikke i stand til at hjælpe sin datter.

Nu må Rebekkas far gå til bekendelse. Rebeccas datter er ikke død i Afrika for 17 år siden. Rebecca tager en skæbnesvanger beslutning:  Hun tager tilbage til Afrika og prøve på at finde sin datter. Men tiden er knap, det bliver et kapløb med skæbnen.

Angel, en ung afrikansk kvinde er på flugt i gennem junglen. Hun blev som ganske ung bortført af Obersten, en skrupelløs kriminel, der har sin base i junglen. Han overfaldt den bus Angel sad i og siden har pigen har haft en tilværelse som børnesoldat og sexslave, for at “hjælpe” Obersten med at gøre sit imperium større og mere skræmmende. Han har igennem mange år bortført myrdet og udnyttet små børn. Hver gang der er uro i lejren og optakt til oprør, skyder han den svageste i flokken, også der er ro igen.

Nu er obersten imidlertid taget til byen, dette udnytter Angel og stikker af fra lejren sammen med en ung mand. Under flugten bliver Angel bidt af en slange, og må gennemgå rædselsfulde smerter og svæver i mellem liv og død, i flere uger. Den unge mand der hjælper med flugten ved godt, at de på mere en måde, er i livsfare. En amerikansk helikopter falder ned i skoven og den unge mand prøver at finde medicin, så de kan behandle Angels slangebid, i den ødelagte maskine. Nu er Angel er alene og syg i junglen.

“Havets børn” er den 3. roman skrevet under synonymet “Anna Ekberg”. Det er den kendte forfatter-duo, Anders Klarlund og Jakob Weinreich der står bag disse bøger. De er ellers kendt som A J Kazinski. Men efterhånden som man lærer de bøger at kende, de skriver som Anna Ekberg, kan man godt forstå at de gør det på denne måde. Anna Ekberg-bøgerne er meget anderledes end det de ellers skriver.

Denne her skiller sig yderligere ud fra de andre to i serien. Vi er i Afrika og følger en ung piges hårde og brutale kamp for at få en tålelig tilværelse som ung, køn pige i et korrupt og barsk land. Unge kvinder i Afrika har ikke mange muligheder for at opnå dette. Enten gifter de sig som ganske unge, med ældre mænd der køber dem af forældrene. Eller også vinker prostitutionen forude.

Læseren bliver inviteret med helt ind i kernen af Afrika og får uretfærdigheden præsenteret, råt for usødet. Der bliver ikke lagt fingre imellem og følelserne bliver konstant sendt på rutsjetur rundt i kroppen. Handlingen bliver til gengæld præsenteret så fængslende at det er helt umuligt at ligge bogen fra sig igen.

Man følger 3 handlinger, Angels kamp for at slippe væk fra Obersten – bagefter på jagt efter hævn og en mor hun aldrig har mødt. Rebekka der kæmper med sin sygdom, og som tager på den måske sidste rejse, for at finde den datter hun pludselig får at vide hun har. I København findes en afrikansk prostitueret død og lemlæstet i en tarvelig lejlighed i indre by. Hvem er hun ? Hvorfor er hun myrdet ? og hvem har gjort det? – det sætter en forslidt og lidt livstræt politiefterforsker Kim sig for at opklare. Disse tre handlinger følges simultant og holder spændingsniveauet oppe hele vejen igennem.

Jeg er ret glad for de andre bøger skrevet af disse forfattere om Niels Bentzon og Hannah Lund, men disse her “Anna Ekberg” bøger er noget ganske særligt. Man kan tydelig mærke at især denne historie, ligger forfatterne ganske nær. De har et budskab som læserne skal have præsenteret, og som giver en del at tænke over bagefter. Det er lykkedes ganske fremragende.

Man når både at bliver vred, ked af det og midt i det hele er der plads til et lille smil. Uden at afsløre for meget kan man sige, det er utrolig svært at læse noget som helst med tårer i øjnene, det sker ind imellem i denne skønne roman.. Den er simpelthen så godt skrevet og er en absolut mustread for alle litteraturelskere.

Faktaboks: 

Titel: Havets børn
Forfatter: Anna Ekberg – Aka Jacob Weinreich og Anders Klarlund
Genre: Spændingsroman
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2018
Sider: 402
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Bogen kan lyttes/læses på Mofibo

Anmeldereksemplar fra forlaget.