Skytsenglen

En forårsdag i 1951 begår en ung mand et røveri, man sent vil glemme. Han er alene, bevæbnet med en pistol, han har en elefanthue over hovedet.
Men det går helt galt, under røveriet skyder Palle Hardrup to af bankens personale. Han er underlig stiv i føringen da han udfører kuppet. Han er stiv i blikket og virker meget mekanisk i sine bevægelser. Da han skyder bankens personale, tøver han ikke – gør det bare, koldt og kynisk.

Ved et tilfælde er politikommissær Anders Olsen, på vej ud til en afhøring, og han kommer tids nok til at se røveren forlade banken. Palle stjæler en cykel og når lige at true en ung mand med sin pistol. Den lidt dumdristige politimand sætter efter gerningsmanden.  Anders er heldig, han ser hvor røveren går ind og anholdelsen foregår uden den store virak.

I fængslet opfører Palle sig eksemplarisk og virker umiddelbart ikke som en forbryder. Han holder sig for sig selv i sin celle, som han nærmest indretter lidt hyggeligt, bruger en del tid på yoga og meditation.
Men da man ser tilbage på røverens fortid, er det et andet billede man ser. Palle har før været fængselet. For landsforædderi under krigen. Han var nazist og hjalp den tyske krigsmagt bl.a. med at sætte politibetjente fast, deportation af samme og sørgede for at straffe modstandsfolk.

Den gang sad han i samme celle som en Bjørn Schouw Nielsen. I fængslet blev Nielsen kaldet “hypnotisøren” Han går ind for mærkelige ritualer og læser tonsvis af bøger vedr emnet. Denne Nielsen er også kommet på fri fod igen. Politibetjenten får en mistanke om at der alligevel har været to personer involveret i forbrydelsen, baseret på den opførsel Palle lagde for dagen under røveriet. Men kan han bevise det ?

Palle henvender sig til en berømt læge, der også er kendt for at kunne udøve hypnose, dog med helbredende intentioner. Lægen går med til at hjælpe med at hypnotisere Palle Harndrup, for derigennem at få ham til at huske om han har udført bankkuppet under hypnose.

Bogen er halvautentisk og filmatiseret på engelsk med bl.a. Pilou Asbæk i hovedrollen. De to forfattere har i samarbejde lavet manuskriptet til filmen.

Det er tydeligt at der har været en film i tankerne da de skrev bogen. Kapitlerne er bygget op i scener, der mange af dem afsluttes med en “cliffhanger”, dette er med til at opbygge en god, uhyggelig og læseværdig stemning i bogen. Der er dog passager i bogen der godt kunne været lidt kortere.

En mørk del af danmarkshistorien bliver berørt i denne bog. De danskere der valgte at tilslutte sig nazismen og hjalp tyskerne under krigen. Deres liv bagefter bliver ligeledes berørt, samfundet var ikke nænsomme mod disse personer.

Politimanden er gift med en der arbejder i en boghandel, en boghandel som hypnotisøren benytter sig af. Så uden at ville det bliver hustruen nu også en del af efterforskningen, det kan være at hun kan lokke nogle oplysninger ud af den eller så “uskyldige” mand. Men det er måske ikke så smart at bruge sin egen familie til den slags undercover-arbejde.

Denne hypnotisør, er rigtig flot beskrevet. Der kommer en mystisk, mørk stemning i bogen, så snart han er inde i billedet. Han behøver ikke nødvendigvis fysisk at være til stede – bare det de taler om ham er nok til at man lige synker en ekstra gang. Perfekt bad guy.

Alt i alt en god anbefaling her i sommervarmen.

Faktaboks: 

Titel: Skytsenglen 
Forfatter: Arto Halonen og Kevin Frazier
Genre: Psykologisk Thriller  – halvautentisk
Forlag: Hr Ferdinand
Udgivet: 2018
Sider: 282
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.