Jussi

Jussi helt privat.

Hvordan Jussi fik sit øgenavn ligger ikke helt fast. Der er flere muligheder i spil, men en ting er sikkert: han blev slet ikke døbt noget, der på nogen måder, kan ende med at blive til Jussi.

Han er den yngste af en søskendeflok på 4 og er den eneste dreng. Idet de andre i søskendeflokken så er piger, blev han helt automatisk familiens midtpunkt – ham alle skulle passe på.

Hans far var læge og udgav faktisk i 1945 en bog på hele 600 sider om seksual lære. Faderen yndede at spørge de unge mennesker der kom i familiens hus om, hvad de kendte til de dele. Det blev ikke altid lige godt modtaget hos de unge.

I Jussi´s spæde barndom havde faderen en hel almindelig lægepraksis, hvor familien boede i samme hus, hvor konsultationen var. Så, når der var rød lampe tændt over kontoret, var alle stille: far havde patienter. Selv børnenes venner lærte hurtigt at rette sig efter denne simple regel.

Jussi var et uroligt og meget nysgerrigt barn. Søsteren “Vippe” endte ved en enkelt lejlighed, med at skulle redde Jussi fra at lide druknedøden, allerede mens han lå i barnevognen. Drengen ikke kunne ligge stille, triller ud af barnevognen og direkte ned mod søen.

Overlæge Olsen begyndte at dyrke sin interesse for psykiatri og dette endte med at blive hans fremtidige arbejde. Familien måtte gang på gang rykke teltpælene op og flytte til en anden by, fordi at familiens overhoved igen havde fået et nyt og mere spændende job. Hele 4 gange endte familien med at starte forfra på et nyt sted i løbet af Jussis barndom.

Da Jussi blev konfirmeret var han minimum et hoved mindre end de fleste af de andre drenge, der skulle konfirmeres den dag, og det var unge hr Olsen ret træt af. Så han gik i krig med rugbrødsmadderne – han åd og åd og åd, i håb om endelig at begynde at vokse lidt, og måske en dag blive lige så høj som John Lennon og Poul McCartney.

Da han når gymnasiealderen kommer interessen for Rockmusik. Jussi spiller i et band med to andre kammerater og ved en enkelt lejlighed  bliver familiens herskabsvilla, med lysekroner og det hele, omdannet til en koncertsal og alle i omgangskredsen blev inviteret med. Forældrene var bortrejst og fandt aldrig ud af hvad der var foregået i huset – og måske alligevel.

I gymnasiet sov Jussi timerne væk i næsten 18 måneder – undervisningen kedede ham og motivationen var gemt langt, langt væk. Først da han dumpede til eksamen og måtte gå 2. g om vågnede han op til dåd.

 

Dette er bare starten på denne herlige biografi om en af Danmarks hyggeligste og mest populære forfattere. Alle der har mødt Jussi ved at han er et utrolig rummeligt menneske. Men hvad de fleste måske ikke tænker på er at, når man giver så meget af sig selv, så koster det i den anden ende.  Forfatteren bliver utrolig slidt, og har meget svært ved at sige nej, når nogen spørger efter ham. Men som han selv giver udtryk for, så er det jo hans arbejde og han elsker det.

Man lærer forfatteren at kende helt fra spæd og frem til idag på godt og ondt.

Det er den specielle barndom der har været med til at forme Jussi til den han er i dag. Opvæksten op og ned af forskellige sindsygeanstalter, hvor omgangen med patienterne var et must. Han møder bl.a. en stor mand der havde myrdet sin kone og som nu gjorde det til sin opgave at redde de små herreløse killinger, fra aflivning.

Man kommer helt frem til i dag, i denne biografi. Sløret omkring balladen mellem forfatteren og Zentropas direktør Aabæk bliver også løftet. Det bliver dog gjort meget elegant, idet selve kimen i “balladen” bliver genfortalt af en udenforstående, som udlægger historien meget sobert.

Hvis man er interesseret i at vide hvem Jussi egentlig er, så er denne biografi bestemt noget man bør kaste sig over. Jonas Langvad Nilsson har helt klart haft hjertet med da han skrev historien og det er meget tydeligt at han har tilbragt rigtig meget tid sammen med Jussi og de mennesker der kender ham bedst.

Normalt er jeg ikke til biografier, men denne her trickede alligevel min nysgerrighed og jeg blev ikke skuffet.

 

Faktaboks: 

Titel: Jussi 
Forfatter: Jonas Langvad Nilsson 
Genre: Biografi 
Forlag: Politikens forlag 
Udgivet: 2017 
Sider: 400
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.