De ustraffede

En ung mand findes hængt i et træ på Amager. Umiddelbart ligner det, at han har begået selvmord. Men da retsmedicineren får kikket grundigere efter på liget, ser hun underlige stikmærker i ofrets tunge. Det tyder da på at han er blevet bedøvet først, inden ophængningen. Så drabsefterforskerne står med et mord.

Katrine Wraa, psykolog og ekspert i gerningsmandsprofilering, holder sommerferie sammen med sin lille datter på 3 år. Det er hun umiddelbart ikke ret god til. Hun kan ikke rigtig slappe ordentlig af.

Hendes bedste veninde, retsmedicineren Anne Mi, synes at det er for længe siden at Katrine har datet en mand. Hendes faste partner, faderen til datteren Edith, blev brutalt taget fra hende for 3 år siden, og nu må det være tiden at se sig om efter en ny mand. På en cafe-tur snakker de to kvinder om dating-apps og Katrine bliver fristet. Udfaldet, af denne spontane ide, viser at man skal se sig godt for mht den slags tiltag.

Da efterforskningsteamet undersøger baggrunden for “den hængte mand” viser det sig at han har været meldt for partnervoldtægt, uden at det har ført til retssag. Dette giver politiet og Katrine Wraa en ny vinkel i efterforskningen, idet det er det eneste de umiddelbart kan finde på manden. De gennemgår nu flere sager om mænd, der er fundet hængt, uden at der var en naturlig grund til sådan en drastisk afslutning på livet. De finder hurtigt 2 nye sager, og føler nu, at de er inde på noget af det rigtige.  Disse to nye sager omhandler også mænd der har været anklaget for partnervoldtægt, uden domsfældelse og straf.

Der er ansat en ny “ekspert” til efterforskningsteamet, Emma. Hun er ekspert i voldtægter og skal her hjælpe til med at finde en løsning på gåden: Hvem myrder disse mænd? Er vi ude i noget selvtægt ? Når man ser sagerne igennem, bliver arbejdet overvældende omfattende. Disse mord kan være skjult som hvad som helst, og man kan ende med at stå med flere ofre end nogen havde forestillet sig.

 

Dette er roman nr 6 i serien om Katrine Wraa, og efter min mening den bedste ind til videre. Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg har i denne krimi  opbygget en uhyggelig og fængslende handling, hvor siderne i bogen stort set vender sig selv. Det er umuligt at slippe den når man er i gang. I “de ustraffede” får læseren virkelig testet egne grænser, holdninger og bliver sat i et etisk dilemma og plottet er rigtig flot skruet sammen. Tvivlen ligger nemlig ikke kun hos læseren, men også de medvirkende i bogen bliver sendt ud på en følelsesmæssig rutsjetur.

“De ustraffede” er lige knapt som videnskabelig som de forrige bøger, og det er klart en fordel, så kan alle følge med. Handlingen er flyttet ud af psykologens konsultationsværelse og ud i omverdenen omkring hende og teamet af efterforskere.

Et emne der er oppe i tiden, netdating, bliver også taget op i “de ustraffede”. Katrine kommer her i personlig krise, og det hele bliver krydret godt af at lille Edith nu er kommet til, og Katrine nu har to personer at tage hensyn til, når hendes personlige sikkerhed bliver sat på prøve.

 

“De ustraffede” er klart kandidat som et af efterårets must-reads. Den er spændende, svær at slippe igen, underholdende og sætter læseren i etiske dilemmaer – What not to like….

 

Faktaboks: 

Titel: De ustraffede
Forfatter: Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg
Genre: Kriminalroman
Serie: Katrine Wraa #6
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2018
Sider: 416
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen er hørt som lydbog på Storytel. Oplæst af Grete Tulinius.