Sammenbruddet

Cassandra er gift med Matthew, og ægteskabet fungere rigtig fint. Det eneste malurt i bægeret er at Matthew er steril og at parret ikke kan få børn via naturmetoden.

En dag Cassandra har været i byen og det er blevet sent, tager hun en lidt risikable vej hjem, turen går igennem skoven. Her er det begrænset hvor mange andre bilister man møder, men til gengæld øger det risikoen for at møde en voldsmand eller lign. Matthew beder derfor Cass om at køre en anden vej hjem.

Dette lover hun, men kører alligevel gennem skoven hjem. Der ser hun en anden bil holde ved vejkanten. Umiddelbart ligner det at føreren er en kvinde og  bilen er kørt i grøften. Cass diskutere med sig selv om hun skal gå hen og checke om kvinden bag rattet er ok, men ombestemmer sig. Bliver enig med sig selv om, at kvinden nok allerede har ringet efter hjælp og i øvrigt ventet Matthew jo hjemme.

Dagen efter finder Cass til sin skræk ud af, at kvinden i skoven er død, ovenikøbet brutalt myrdet. Offeret er en hun kender perifert, og har ved flere lejligheder talt med hende. Cassandra får en sort, sort samvittighed, kunne hun have hjulpet kvinden ?

Efter den oplevelse er det ligesom Cassandras liv ændre sig radikalt. Hun begynder at modtage opkald på husets fastnet telefon, når hun er alene hjemme. Vedkommende i den anden ende siger ingenting, men holder bare forbindelsen åben indtil Cass afslutter den. Så snart røret bliver lagt på, ringer vedkommende op igen. Dette gentager sig hele formiddagen. Personen i telefonen, har helt styr på hvornår Matthew er på arbejde, for det er kun der telefonen ringer uafbrudt. Hvem ringer og hvorfor nu ?

Efterhånden som tingene udvikler sig og hun bliver mere og mere nervøst anlagt, bliver politiet tilkaldt op til flere gange – de er til sidst ikke så villige til at tro andet, end at det er Cass der har det svært.

Hun begynder at glemme mange ting. Cassandra bestiller en alarm til huset, men kan ikke engang huske hun har talt med sælgeren. Hun inviterer et vennepar til grill aften og har ingen erindring om det bagefter. Det skræmmer hende fra vid og sans. Hendes mor fik konstateret Alzheimer som 44 årig ! Har Cassandra den samme sygdom? Eller er hun “blot” på sammenbruddets rand ?

Dette er roman nr 2, oversat til dansk, af B.A. Paris. Den første hed “bag lukkede døre” som blev en stor succes. Denne her har bestemt potientiale til at blive det samme. Den er godt skruet sammen, og beskriver hvad angst gør ved mennesker. Fortællingen er skrevet i 1. person, så læseren er hele tiden inde i Cass hoved og følger hendes tanker, og til tider paranoia. Hun kommer rigtig langt ud, og er til sidst villig til at prøve alt for at finde ud af hvad der er galt med hende. Som læser er man med hende hele vejen.

“Sammenbruddet” er en psykologisk thriller, med alle aspekter. Man undres, gyser og lider sammen med hovedpersonen. Alt imens man bliver nysgerrig og forsøger at holde styr på de personer der befinder sig omkring Cass. Umiddelbart er de alle kun ude på at hjælpe og støtte hende så meget som de kan. Men …

Meget af handlingen udspiller sig i det hus Cassandra og Matthew bor i – som både udvikler sig til at blive et fangehul, men også bliver det eneste sted hun kan føle sig tryg. Angsten kan være så invaliderende at man til sidst bare overgiver sig og lader alle andre bestemme.

Handlingen er meget fængslende og spændingsniveauet holder hele vejen igennem, den er rigtig svær at ligge fra sig igen – kan helt klart anbefale “Sammenbruddet”

Faktaboks: 

Titel: Sammenbruddet 
Forfatter: B.A.Paris
Genre: Thriller 
Forlag: Jentas
Udgivet: 2018
Sider: 367
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.