Bjørnen

Vibse er rundet de 50 år og er lige blevet fyret fra dit job, som gymnasielærer.

Rektor på skolen støttede sig meget til Vibse i starten, idet hun havde været der i 15 år, da han startede på skolen. Men efterhånden som tiden går opstod der samarbejdsvanskeligheder og selvfølgelig er det Vibse der blev fyret. Helt uden hun grund selvfølgelig.

Hun er gift med Lars, som hun for det meste kalder Bent, fordi hun er sur på ham. Bent er en træmand og virkelig en kedelig en af slagsen.

Vibse har en datter Louise, som lige er flyttet hjemmefra. Hun er flyttet sammen med sin kæreste, de skal sammen studere i en storby, og har benyttet lejligheden til at flytte sammen.

Så nu er der faktisk ikke noget at blive hjemme for. Vibse tager en hurtig beslutning og pakker bilen og kører op til deres sommerhus i Sverige. En træhytte der ligger langt ude i en skov.
Hun fortæller intet som rejsen, hverken til ægtemand eller datter før hun står og ser på sommerhuset.

Men det er ikke sommer, tværtimod. Der ligger flere meter sne, som skal bekæmpes og der er brænde der skal hugges, rigtig meget brænde. Natten alene i et træhus er heller ikke for sarte sjæle. Der er mange lyde man skal forholde sig til – Er det en elg ? Vinden ? Eller noget helt andet, der lurer ude i mørket ? Da huset mørklægges af et længerevarende strømsvigt, bliver udfordringerne ikke mindre for den frustrede kvinde.

 

Katrine Marie Guldager har skrevet en lille finurlig roman. “Bjørnen” handler om en kvinde der er befinder sig i midtlivskrisen. De fleste der er nået over de 40 år, kan nikke genkendende til mange af de frustrationer der bliver portrætteret i denne bog. Der bliver faktisk udkæmpet to forskellige kampe i Sverige. Den rent fysiske, der handler om at overleve i en snedækket træhytte, der egentlig kun er beregnet til beboelse om sommeren. Men også den rent psykiske. Hovedpersonen står i mange udfordringer rent mentalt. Udfordringer som man kan nikke genkendende til – men man når flere gange undervejs at more sig lidt over den stædige kvinde – der synes hele verden er imod hende.

Læseren bliver taget med ud på en følelsesmæssig rutsjetur sammen med Vibse, en velkendt en af slagsen. Man både griner og græder sammen med den stakkels kvinde.

“Bjørnen kan klart anbefales – velegnet f.eks. til en strandtur, hvor ungerne ikke er til at kalde op af vandet igen. Bogen har en skøn størrelse og et omfang der er overkommelig, og det kan endda ende med at det bliver mor der bliver svær at få med hjem igen. Men vil naturligvis også egne sig perfekt til en tur i haven, kolonihaven eller lign. Handlingen kan endda være med til at sørge for lidt afkøling, idet den foregår i det snedækkede Sverige.

 

Faktaboks: 

Titel: Bjørnen
Forfatter: Katrine Marie Guldager
Genre: Skønlitterær 
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2018
Sider: 176
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.