Detonator

Landets forsvarsminister forsøger at få en fredelig morgen, sammen med sin mand og deres to mindre drenge. Det er ikke let at få et betydningsfuldt job, til at passe med livet som mor, med madpakker, skole osv. Heldigvis overtager ægtemanden, da livvagten bebuder at nu skal de afsted.

Kriminalkommisær Martin Rømer skal starte på jobbet igen, efter et halvt års sygeorlov. Han når ikke engang hen på kontoret på sin første dag, da han bliver ringet op af chefen. Der er sprunget en vejsidebombe på en motorvejsbro, lige midt i morgentrafikken. Forsvarsministeren, livvagten og chaufføren er døde, som konsekvens af denne terrorhandling. Alting er kaos og Martin har i første omgang, svært ved at finde hoved og hale i hele miseren.

Nu starter to forskellige efterforskninger. Rigspolitiets, men også PET begynder at undersøge alt omkring attentatet. Problemet er, at PET ikke vil samarbejde. De fortæller ingenting om, hvad deres undersøgelser viser, eller hvilken retning de følger.

En ung somalisk mand har lavet nogle optagelser fra gerningsstedet med sin mobiltelefon. Martin taler med ham umiddelbart efter og finder intet mistænkeligt ved den unge mand. Ikke ret længe efter bliver vidnet anholdt af PET. De mener at optagelsen tydelig indikere, at han har noget med attentatet at gøre. Den kendsgerning af han også har en masse materiale liggende på sit værelse, bl.a omhandlende produktion af bomber  mistænkeliggøre ham, selvom han selv hævder at materialet er skolerelateret.

Landets forsvarschef og assistent bliver, kort tid efter, udsat for et lignende attentat. De sætter sig i forsvarschefens bil, på vej til et møde og da tændingsnøglen anvendes, sprænger bilen i luften…

Nu spidser tingene til og opklaringen begynder at haste, det virker som om at gerningspersonerne har meget travlt – hvornår kommer det næste attentat?

 

“Detonator” er starten på Morten Remar´s serie om kriminalkommisær Martin Rømer og gruppen omkring ham. Det er en virkelig velskrevet og spændende krimi, der har lidt af hvert.  Plottet er godt gennemtænkt og plausibelt, desværre.  At samarbejdet mellem det “almindelige” politiet og PET ikke altid kan opretholdes eller i det hele taget etableres, virker meget troværdigt. Det kan være svært at få orden på hierakiet i begge afdelinger – så er det endnu værre når man skal samarbejde.

Hovedpersonen, Martin Rømer er en familiefar, der har mistet sin hustru. Han har to mindreårige tvillinge-piger, der endnu går i børnehave. Det er rigtig godt at han har nogle svigerforældre der kan springe til i en knebent situation, og det må man sige denne sag udvikler sig til at blive.

Arbejdslivet bliver krydret af en politichef, der lever i et meget frit forhold til sin mand. Hun har et godt øje til Martin, men han mener dog selv, at han ikke er kommet sig over tabet af sin hustru. Endnu en “spraglet” biperson er Martins mor. En pensionist med fut i. Hun tager på chartertur – hvor bl.a. par-speeddating er på programmet. Festligt indslag, der giver et smil på læben.

Der er en del dialog i bogen, hvor deres respektive navne bliver nævnt hele tiden. Måske ville dette ikke bemærkes, hvis jeg læste den fysiske bog. Men jeg har lyttet til bogen som lydbog, og der virker repetitionen af personernes navne i perioder lidt træls. Med hensyn til oplæseren er jeg nødt til at sige, at han var grunden til, at det tog mig lidt tid at komme igennem bogen. Han har en ret langsom og meget pædagogisk måde at læse op på, hvilket flere gange fik mig til at skifte bog. Men bogen handling gjorde dog, at jeg vendte tilbage igen, efter et stykke tid.

Morten Remar har lige udgivet endnu en bog, “Den sporløse”, ligeledes med Martin Rømer i hovedrollen, den vil jeg straks kaste mig over – og denne gang læse den selv 🙂

Alt i alt er “Detonator” virkelig en krimi der er værd at bemærke i denne tsunami af krimier der bliver udgivet i denne tid. Bestemt underholdende, tankevækkende og man bliver fastholdt af handlingen og dette til tider lidt skæve persongalleri.

Faktaboks: 

Titel: Detonator 
Forfatter: Morten Remar
Genre: Kriminalroman
Forlag: Egolibris
Udgivet: 2017
Sider: 256
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.