Spejlmanden

Jenny er den kønne pige i klassen. Hun er lærens kæledække, hun
er den eneste, der f.eks. læser bøger frivilligt.
 
Hun har nu en længere periode følt sig overvåget. Hun har endda følt at nogen har været inde i familiens hus, hun har haft en fornemmelse af, at en person, har taget billeder af hende mens hun sov. Men det er kun en fornemmelse,  hun har aldrig set vedkommende.
 
En dag, da hun skal hjem fra skole, er cyklen punkteret og Jenny må gå hjem. Pludselig kører en polsk lastbil hen foran den unge kvinde. Chaufføren tvinger en klud op foran hendes ansigt, den vædet med noget man falder i søvn af at indånde, og alting bliver sort.
 
Da Jenny vågner igen, er hun spærret inde i et lille værelse, sammen med den jævnaldrende Frida. Her føler pigerne sig konstant overvåget, og deres hverdag bliver fyldt med ren terror.
 
 
Pamela bor sammen med kæresten Martin og datteren Ruth, familielivet kører på skinner og det hele er som det skal være.
 
En fisketur ender i en katastrofe. Martin går helt uden forvarsel gennem isen og forsvinder under overfladen. Imens han kæmper for livet, ser han hjælpeløst til, da Frida lider samme skæbne. Hun bliver dog under den kolde is, hun har ikke kræfter til at komme op igen. Martin bliver nærmest psykotisk af episoden og må igennem et længere sygdomsperiode. 
 
Pamela står ved kærestens side og må ved siden af kæmpe med de psykologiske påvirkninger efter datterens død. 
 
5 år efter bortførelsen af Jenny, finder Martin hende på en legeplads. i det centrale Stockholm. Hun hænger som en korsfæstet jesusfigur ned fra et udsigtstårn. Martin går totalt i baglås ovenpå denne oplevelse – han kan slet ikke huske noget som helst. 
 
Joona Linna er med på det efterforskningshold der skal opklare mordet på den unge kvinde og han kommer på et tidspunkt til at tænke på hypnotisøren – Erik Maria Bark. Hvis nu han med de teknikker han benytter, kan få Martin til at huske, hvem han så på legepladsen den nat…
 
 
 
 
“Spejlmanden” er bog nr. 8 i serien om Joona Linna og efterforskningsholdet bag ham. Selvom vi har “fået lov til” at vente lidt på denne roman (Lazarus, den forrige roman udkom i 2018), skal jeg lige love for at det var ventetiden værd. 
 
Lars Kepler aka Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, er tilbage i den forrygende stil, man kender fra de tidligere bøger. Forfatterægteparret kan skrive så selv de mest hærdede krimielsker, indimellem skal ruste sig inden man vende den næste side.  Handlingen kører i et hæsblæsende tempo og man bliver ikke skånet for grusomme og voldsomme detaljer. 
 
Så man kan sige at “Spejlmanden” ikke er for alle og enhver. Man skal ikke være sart og have gode “nerver”. Kepler er eminent til overraskende twists og deres plots er godt udtænkt. Man skal ikke ret langt ind i bogen før man ved at ægteparret har styr på psykologi og kender til de mest komplekse  psykiske lidelser. 
 
Når det så er sagt er selve plottet ikke så skudsikkert som det plejer. Bogen kunne også være lidt kortere, der er lidt gentagelser og der bliver ind imellem “trådt lidt vande”
 
 
Hvis man er til nådesløs vold, hæsblæsende tempofyldte krimier – så skal man helt klart kaste sig over “Spejlmanden”.
 
Jeg er fan !!

Faktaboks: 

Titel: Spejlmanden
Forfatter: Lars Kepler
Genre: Krimi/thriller – Joona Linna #8
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2020
Sider : 526
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan lyttes og læses på Mofibo.