Storesøster

Varg Veum møder sin storesøster for første gang

Varg Veum har fået nyt kontor. Den ejendom han lejer sig ind i, er blevet nyrenoveret og er nu et hotel. Men de nye ejere kan ikke sige Detektivens lejemål op, derfor er hans venteværelse nu en vestibule på et rimelig pænt hotel. Det kan man jo kalde en opgradering.

En ældre dame dukker op på kontoret. Hun hævder at være Vargs hemmelige halvsøster. Hun er dog ikke mere hemmelig end at Varg godt ved hun eksistere. Da han fik oplysningen, havde han så meget om ørerne at han ikke magtede at følge op på det. Derfor har han aldrig prøvet at opspore hende.

Hun har imidlertid et job til ham. Emma, hendes guddatter er forsvundet fra jordens overflade. Hun tager ikke sin telefon, svarer ikke på sms-beskeder og ingen ved hvor hun er. Det er meget atypisk adfærd for den unge pige og Vargs søster er meget bekymret.

Den forsvundne pige er kun 19 år, og er flyttet fra moderens hus i forbindelse med start på uddannelse. Hun er flyttet i et minikollektiv sammen med to andre piger.

Varg starter med at opsøge de piger Emma flyttede ind til. De fortæller at hun pludselig fraflyttede lejligheden fra den ene dag til den anden, uden at give en forklaring på hvorfor. Den ene af pigerne havde oveni en god kontakt med den forsvundne pige, og hun kan slet ikke forstå hvor veninden er blevet af.

Da den 3. pige i lejligheden også forsvinder sporløst, begynder Varg at få en besk smag i munden.

Det viser sig at Emma, mens hun boede i lejligheden har forsøgt at opsøge sin far. Hun kan slet ikke huske ham, hun var to da moderen flyttede fra hamun kn Hun. Emmas mor har aldrig fortalt hvorfor hun brød forholdet.

Varg opsporer faderens adresse og det viser sig at Emma har en halvbror, stedmor og en far der slet ikke er interesseret i Emma, og nærmest er ligeglad med at hun er forsvundet. Han viser sig at være medlem af den lokale rocker-klub, der kendetegnes af rygmærker, store motorcykler og medlemmer af tvivlsom karakter.

Detektiven finder ud af at det ikke er sundt af være alt for nysgerrig, omkring den type mennesker, og måske var det ikke verdens bedste ide at tage lige netop den sag.

 

Varg Veum serien er godt kendt fra tv. Det er faktisk også kun som film jeg har stiftet bekendtskab med Gunnar Staalesen´s historier. ”Storesøster” kan alt hvad man forventer sig af en norsk krimi. Masser af spænding, god rollebesætning, miljø og overraskelser strøet rundt omkring i hele historien.

Det er bestemt ikke den sidste i Varg Veum – serien jeg skal læse. Heldigvis er det længe siden jeg har set en film med detektiven i hovedrollen, så jeg kunne sætte mine egne billeder på. Det er altid en kompleks affære når romaner skal filmatiseres. Der går altid noget tabt, manuskriptet ændres og castingen er off.

Romanen kan bestemt anbefales også selvom man ikke har læst Staalesen´s romaner før, det var ingen problem at følge med, den kan sagtens læses selvstændigt.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Storesøster
Serie: Varg Veum # 18
Forfatter: Gunnar Staalesen
Genre: Kriminalroman
Forlag:  Gyldendal
Udgivet: 2017 
Sider: 320
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.