Åndemaneren – Blodengel Bind 2

Inuk en ung fanger har lige fanget et rensdyr. Sammen med kæresten Ane begynder de at slæbe dyret ned til deres båd. En mand kommer imod parret og vil hjælpe med at bære den tunge fangst, men han har skumle bagtanker. Mødet med manden har fatale følger for det unge par.

Statsobducent Hack Grandahl er blevet kaldt til Grønland for at tage sig af de to lig. Umiddelbart tror politiet at der er tale om et mord på Ane og et efterfølgende selvmord, men Hack kan ikke helt få det til at passe. Kvindens baghoved er fuldstændig smadret og det var vel ikke nødvendig hvis der var planer om at skyde hende bagefter ?

Drabsefterforsker Sofie Engell sidder i København og står lige før en velfortjent ferie, og hun glæder sig, hun trænger til at slappe af. Hun bliver ringet op af Hack, der mener at hun har de bedste forudsætninger for at få løst gåden om det grønlandske par. Så Sofie afbryder sin ferie, og bestiller en flyvebillet. Det varer ikke længe før Sofie finder ud af at det ikke er et selvmord, så hun sender bud efter hele E-Gruppen. Der er noget galt i Grønland – helt galt.

Inden angrebet på isen fortalte Ane sin mor, at hun havde haft indbrud i sit hus, men der var ikke forsvundet noget særligt, kun en vante. Da retsmedicineren undersøger ligene synes han at det er lidt underligt at Ane har mistet noget af sin hestehale og Inuk har mistet en fingernegl.

Der går et rygte i lokalbefolkningen. Der snakkes om en ”Fjeldvandrer” der overfaldet og myrder folk der går alene rundt i den Grønlandske natur. Der er ligefrem folk der opsøger en Åndemaner så hun kan beskytte dem med en lykkeamulet. Overtroen florere heftigt.

Efterhånden som efterforskningen skrider frem finder E-gruppen en del andre historier om denne ”Fjeldvandrer”. Et hold bjergbestigere fra Østrig mistede et medlem af gruppen på en af deres ekspeditioner i Grønland. De beretter at offeret mistede et bælte lige før ”uheldet”. Der var skåret et hul i teltdugen og han talte om at han havde set en mand i hvidt skitøj. De andre på holdet mente at der måtte være tale om ”den afskyelige snemand”. Da Sofie taler med et af medlemmerne af ekspeditionen over skype, fortæller han at rebet der holdt den forulykkede bjergbestiger var skåret over med et lige snit..

En af de lokale politikvinder bor alene med sin lille baby, en nat hvor hendes lille søn var urolig stod hun op og begyndte nærmest i søvne at lave en flaske vælling for at få ham til at falde hen igen. Da hun kommer ind på børneværelset ligger der lidt vand på gulvet inde på børneværelset. Hun er forundret over hvor det kommer fra. Senere finder hun en tupilak hængende i sit skur.

 

Anmeldelsen: 
Det at historien foregår i Grønland giver en virkelig god baggrund for denne krimi. Man kan ligefrem mærke kulden og mørket gennem fortællingen.

 

E-gruppen er præget af interne gnidninger. De personlige/romantiske relationer, er blevet til et regulært trekantsdrama, hvor to af de involverede på en eller anden måde er ofre for den tredjes egoisme og overvældende tiltrækningskraft på det kvindelige køn. Det giver en god kolorit til historien, man bliver lidt provokeret af den forkerte ”parsammensætning” men det giver også et godt twist

 

.Der er en af side-historierne der er værd at bemærke. Walter som er en del af E-gruppen har store problemer på hjemmefronten, og det er atypisk at det ikke er hovedpersonen der skal have alt opmærksomheden. Selvom disse er ikke har stor betydning for resten af historien, så er det fint at give ham en ”hovedrolle” på denne måde.

 

Bogen er opdelt så læseren for det meste følger Sofie, men med afstikkere til de andre medvirkende i bogen. Det skal bemærkes at dette gøres så elegant, at ingen er i tvivl om hvem vi følger og hvor handlingen foregår.

 

Der er masser af kultur omkring Grønland, traditioner med hensyn til mad, overtro og henvisninger til den voldsomme kulde og ekstreme mørke og hvordan man værner sig mod denne. Samtidig beskrives et fascinerende og smukt sted, hvor man efter endt læsning får lyst til selv at opleve.

 

Læseren bliver præsenteret for grønlandsk overtro på fascinerende vis. Man finder tupilakker i forbindelse med dødsfaldene. Der er ikke tale om turistdimser men rigtige traditionelle Tupilakker, lavet efter grønlandske skik. På den måde får historien et historisk twist, med en viden der ikke er så alment kendt

Lotte Petri har også skrevet: 

.

 

Titel: Åndemaneren – Blodengel 2
Forfatter: Lotte Petri
Genre: Krimi – Mofibo Original
Forlag: Peoples Press 
Udgivet: 2019
Sider : 377
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)