Under overfladen

På skattejagt ved Costa Riga

Martin Henderson er virolog på et stort universitet i New York. Hans arbejde består i at forsøge at afkorte den tid det tager at udvinde vacciner af forskellig art, så det er klar til brug.

Da 2 dykkere finder et skibsvrag lige udenfor Costa Rica´s kyst og betegner dette for at være et af de meste spændende og udbytterige dyk, de nogen sinde har bedrevet, drømmer de ikke om hvor ret de får. Udbyttet bliver desværre ikke guldskatte og berømmelse – men derimod sygdom og død.

De første symptomer dykkerne får efter turen til havets bund, ligner meget en almindelig forkølelses-virus. De hoster, næsen løber og d hane får feber. Men de de begynder at hoste blod op går alvoren op for dem.

Det er nu op til videnskabsfolkene, her Martin Henderson, at finde ud af hvorfor så sunde, raske og unge mennesker dør så pludselig. Blodprøverne viser at vraget har båret på “Den spanske syge”. En sygdom der blev udryddet for mange år siden. Derfor er man nu på totalt bar bund. Der findes ingen vaccine mod den. Det er her virologen kommer på sit livs største opgave – og han skal handle hurtigt.”Den spanske syge” er luftbåren og er yderst smitsom.

 

En eftermiddag Martin går hjem fra arbejde, stopper en sort varebil pludselig op lige foran forskeren, En mand med sort maske over hovedet hopper ud og forsøger at bortføre Martin, ved højlys dag. Heldigvis bliver forehavnet forhindret af tilskuere til optrinnet.

Emma Fitzgerald, en ung arkæologstuderende overvære overfaldet og når at få optaget den mislykkede kidnapning med sin mobiltelefon.

Dette er netop sådan en oplevelse Emma har drømt om at overvære. Hun skriver til den lokale avis i ny og næ, som freelance journalist, men sender som regel også de samme artikler til de største aviser i landet, for at prøve at få lidt berømmelse og klingende mønt. Men indtil nu er det ikke lykkedes at få noget offentliggjort udenfor lokalområdet.

Emma kontakter politiet angående de billeder hun har taget. Hun får at vide at sagen er opklaret men som lidt plaster på såret får hun eneret på en historie om en mordbrand i en lejlighed i indre by. Det får til gengæld en af de store aviser til at antage hendes artikel – og endelig er hun inde i varmen.

Emmas artikel får imidlertid venner og bekendte til Virologen Martin Henderson til at skrive sms´er og ringe ham op. I artiklen vises et billede af lejlighedens ejer, det formodede offer for mordbranden, og han ligner til forveksling den unge forsker.

 

Claus Lohman er kendt for romaner indeholdende meget videnskabeligt stof, inkluderet i en god kriminalhistorie. Vi bliver bestemt heller ikke snydt i denne nye roman, der formodentlig bliver starten på en ny serie.

 

Som vanligt for forfatteren, har historien yderst troværdige karakter, bl.a. en forsker og en journalist som “hjælper” læseren igennem historien. Det er ligeledes tydeligt at forfatterens private interesse for dykning, er flittigt brugt i denne roman. For de læsere der ikke har prøvet det endnu – det er lige før de har når “Under overfladen” er læst færdig..

I denne bog er det lykkedes forfatteren at minimere og forenkle den videnskabelige del af historien. Vi bliver introduceret til “Den spanske syge” og i en virologs arbejde og det gøres meget raffineret. Man får den teologiske forklaring på sådan en alvorlig sygdom, og konsekvensen af denne. Sygdommens udvikling og hvordan man evt vil kunne blive sådan en sygdom kvit. Men det hele bliver beskrevet så selv ikke-medicinkyndige læsere kan følge med. Forfatteren er så “smart” at meget af det, bliver forklaret til en ung studerende som kommer til Virologens laboratorium, han skal jo have en forklaring på hele miseren.

Ved siden af dette er der tale om en rigtig kriminalsag, med forviklinger, plotopbygning af bedste skuffe og en god spand spænding. Det lykkedes forfatteren flere gange at lokke læseren med på afveje og tilbage på sporet igen. Det er svært at skille de onde fra de gode det meste af bogen.

Klar anbefaling herfra

 

 

Faktaboks: 

Titel: Under overfladen 
Forfatter: Claus Lohman
Genre: Science Krimi 
Forlag: Forlaget Aronsen
Udgivet: 2018
Sider: 337
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.