Historien om Danmark

Danmarkshistorien i en flot udgave

Denne nye flotte danmarkshistorie er fyldt med opdateret viden om de gamle fund, vi alle kender til, men alligevel ved så lidt om

Egtvedpigen, Grauballemanden, Tollundmanden, et stort våbenfund fra Jernalderen lagt i en stor kæmpekano, med plads til mange krigere. Disse fund er i dag nemmere at datere, lokalisere og præcisere end de var førhen. Man har fået nye forskningsmetoder, hvor nogle gisninger man engang havde, er gjort til skamme.

Egtvedpigen, som alle førhen har troet var en ung jysk pige, viser sig pludselig at være “emigrant” fra Tyskland. Muligvis kommet hertil for at bevare freden mellem to folk.

Man ved at de i bronzealderen var meget venligsindede, overfor handelsrejsende der kom langvejs fra. Fundet af små blå glasperler i grave fra dengang bevidner at man har handlet sig frem. Disse blå perler kommer formodentlig helt fra Egypten, man har fundet den samme type glas i en maske, begravet sammen med en egyptisk farao.

I bronzealderen har man haft rav at handle med. Det fandtes ikke andre steder end i Danmark, og der kommer så f.eks. de blå glasperler fra – men har byttet sig frem. Hvis man var så heldig at besidde mange ravklumper, var det en god anledning til at rejse ud og prøve lykken i fremmede lande.

Da man når Jernalderen finder datidens dansker ud af at de ikke længere var så afhængige af handelsmænd fra andre lande. Førhen kom de fremmede med bronzen, så man kunne lave våben, smykker og andre nyttige effekter. Men nu hvor danskerne har fundet ud af at udvinde jernet, er det ikke længere nødvendig.

Nu kan de selv lave forskellige nyttige effekter, landbrugsremedier, smykker, drikkekar, våben. Der var endda mænd der direkte dygtiggjorde sig som våbensmede.

Man blev mere fokuseret på infrastrukturen. Jernalderfolket blev pludselig på et sted og opbyggede landsbyer. De fik decideret husdyrhold og lærte at passe på sine ting. Man opbyggede en vis skepsis overfor de fremmede handelsrejsende. Det var jo ikke sikkert de havde rent mel i posen.

 

Dette er blot en brøkdel af hvad der står i dette pragtstykke af en danmarkshistorie. Hvis man har en lille videbegærlig historiker i maven, og nyder man de udsendelser der bliver sendt på DR om søndagen i øjeblikket, så er denne bog et must. En time til at beskrive bronzealderen er jo slet ikke nok. Der står rigtig mange informationer, gisninger og man får en del nye viden. Nu kan man jo teste moselig på helt nye måder, og lave uddybende analyser af de gravfund der blev gjort for mange år siden. Dette er med til at give et mere præcist billede af hvordan livet så ud for danskeren før vores tidsregning og fremefter.

Det er et digert værk, hvor enhver “hjemmehistoriker” bliver godt underholdt. Der er mere end 400 sider, hvor tidsperioden, helt fra istiden til Senmiddelalderen omkring år 1500, bliver serveret. “Historien om Danmark” er spækket med illustrationer og små fakta bokse der forklare billederne. Der kan bruges adskillige timer sammen med denne bog.

Mine bedste anbefalinger herfra

 

 

Faktaboks: 

Titel: Historien om Danmark 1
Serie: Historien om Danmark # 1
Forfatter: Jeanette Varberg & Kurt Villads Jensen 
Genre: Historisk værk
Forlag:  Gads Forlag 
Udgivet: 2017 
Sider: 408
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.