En død russer

Andreas Wolf har store psykiske problemer, langt flere end han selv er klar over.  Han har en fortid som udsendt jægersoldat i Afganistan, hvor han bl.a. har været holdt som gidsel i en længere periode.

Hans danske familie fik ved den lejlighed at vide at han var død. Efterhånden som tiden gik, affandt de sig nogenlunde med situationen. Wolf´s hustru nåede endda at indlede et nyt forhold til en mand, da den “døde” ægtemand pludselig alligevel vendte hjem. Hun gjorde det, som en ordentlig kone gør, i sådan en situation, og afbryder forbindelsen til denne nye elsker. Men har lige siden ikke helt været klar over om hun valgte rigtigt.

Selv er Wolf blevet ansat i kriminalpolitiet, og alting går skævt ved en narkorazzia. Politiet har overvåget en lejligheden i længere tid og da politiet udfører en razzia mod lejligheden, mangler der en person. De har set han er gået ind i lejligheden, men ingen har set ham gå ud. Han er imidlertid ikke til at finde og Wolf bliver ladt alene tilbage, for at vente på teknikerne. Hans nærmeste kolleger smutter lige ned på den nærmeste grill. De har ikke fået noget at spise i lang tid.

Mens han går rundt i den tomme lejlighed, slår det ham, at det ikke er sikkert den er så tom som forventet. Han finder et hulrum, samt en forbryder og helvede bryder løs. Det ender med en menneskejagt og Andreas skyder den efterlyste mand – 8 gange.

Dette gør at en intern efterforskning bliver sat igang, offentligheden er helt oppe i det røde felt og politiet bliver udsat for massiv kritik. Wolf bliver sygemeldt med en akut psykose og er voldsomt hallucineret og kan ikke huske ret meget af sagen om nedskydningen. Hans karriere er ved at forsvinde ud i sandet – hvad er det han har oplevet, der gør han har det så skidt ? – det sætter en af psykiaterne på hospitalet sig for at finde ud af.

Den russiske politikvinde Inessa tager til et datingarrangement på et hotel i Moskva. Det er hendes bedste veninde der vil prøve lykken med en mand fra Skandinavien. Inessa er egentlig med som anstandsdame, men kan da lige se om der skulle være en rig mand, der mod lidt naturalier vil betale for Inessas søns insulin, nu hun er der alligevel.

Aftenen ender i en katastrofe. Veninden findes myrdet udenfor hotellet. Hun er tilsyneladende blevet skubbet ud af et vindue. Inessa så hvem veninden gik op på et værelse sammen med, men hvor er han blevet af ? Politikvinden går igang med en helt privat efterforskning, der bringer den unge kvinde på farlig mission rundt i verden.

 

Dette er første bind med Andreas Wolf. Han er den ubestridte hovedperson i denne til tider hjerteskærende grusomme historie. Læseren følger på tætteste hold hvad der foregår inde i hovedet på denne tidligere jægersoldat. Han kommer i tanke om rigtig mange ting fra krigshandlingerne, men også fra den tilfangetagelse der efterfulgte en fejlslagen mission. Han er tydelig traumatiseret og har ikke fået gjort noget ved problemet. Nu er der tilkoblet en psykolog, som er rigtig god til at hypnoterapi. Hun får Wolf til at gennemgå de værste minder igen. Men det gør bestemt ikke Wolfs tilværelse nemmere.  Man bliver som læser taget med helt ind i dette mareridt og dette er beskrevet rigtig levende og uhyggeligt.

 

Den russiske politikvinde Inessa er en meget speget personlighed. Hun er ansat i politiet, men love og regler ligger ikke særlig højt på prioriteringslisten. Hun er ret fandenivoldsk og gør det der bedst kan betale sig for hende, lige nu. Det er egentlig ret forfriskende med en kvindelige antihelt, der gør lige nøjagtig hvad der passer hende.

 

Som det er vanligt for Nis Jakob, bliver der ikke lagt fingre imellem. Romanen er tempofyldt, actionpræget og ingen bliver skånet. I slutningen af bogen går der måske lige en kende for meget “James Bond” i handlingen – men det er der jo mange der godt kan lide.

 

Det bliver spændende at følge Wolf og Inessa fremover – har hørt en fugl synge om at næste roman i rækken kommer til at hedde: 1000 piskeslag og den kommer i 2019.

 

Bogen er lyttet som lydbog – indlæst ganske fængslende af forfatteren selv.

 

 

Faktaboks: 

Titel: En død russer 
Forfatter: Nis Jakob
Genre: Spændingsroman 
Forlag: Jakob´s Press 
Udgivet: 2018
Sider: 401
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan lyttes på mofibo

Anmeldereksemplar fra forlaget.