Søster min

NomoDep Pharma, et dansk medicinalfirma har i deres laboratorium opfundet en ny revolutionerende pille – Ace One. 

Den har en gavnlig effekt på en del af de “tunge sygdomme”. Egentlig blev medicinen fremstillet til at have en gavnlig effekt på kvinder med depression. Som en ekstra bonus får disse kvinder også en øget sexlyst – altså en form for Viagra til kvinder. 
Men man har ligeledes haft en forsøgsgruppe med ADHD, der også havde gavnlig effekt af denne nye pille.

Direktøren for medicinalfirmaet er glad for denne udvikling, men er også lidt bekymret. Han har opdaget at der er en i firmaet der prøver at presse godkendelsen af præparatet, igennem hos lægemiddelstyrelsen, hurtigere end proceduren foreskriver. 

Han vælger at hyre et et efterforskningsfirma til at komme og se det hele lidt efter i sømmene. CJ Consult er specialiserede i at undersøge interne problemer i firmaer. Sofie Munk er lidt startet som konsulent og får overdraget denne sag. Hun skal bare starte den op, hendes chef er på ferie – og opgaven haster.

Hanne Laursen, der igennem mange år har været ansat i Lægemiddelstyrelsen, har siddet med sagen om Ace One. Hun har ifølge sin faste makker Anders, virket en del mere nervøs på det sidste. Hun begyndte at kontrollere om datteren havde det godt, på underlige tidspunkter. Hun ville have lås på kontorets dør – en dag løber der en melding ind om, at Hanne har begået selvmord, hun er hoppet ud foran et tog.

Direktøren i Novo Dep Pharma vil have Sofie til at indlede en intern undersøgelse af personalet i lægemiddelstyrelsen. Stik imod normale procedure har en ukendt medarbejder indsendt en rapport, fra et firma i Tyskland – de har efterprøvet Ace One og roser denne nye pille i høje toner. Men dette firma er ikke anerkendt i Lægemiddelstyrelsen og Hanne har opdaget dette og har stoppet godkendelsen – kan disse to ting hænge sammen ? Hvem er det der er så forhippet på at få stoffet godkendt ? 

 

“Søster min” er andet bind i serien om antropologen Sofie Munk. I denne her, har hun endelig fundet sin rette hylde. Hun glæder sig rigtig meget til at komme igang som privat efterforsker.

Helle Vincentz har skrevet en rigtig spændende opfølger på bog nr 1 om Sofie Munk – der hedder “Stjålne liv”, hvor det var fertilitetsindustrien der fik en over nakken.  Man kan sagtens læse “Søster min” fritstående. Der er nok af henvisninger til Sofies liv, så man alligevel kan følge med. Bogens handling “drukner” nemlig ikke i privat snik snak om Sofies liv, en tendens der ofte ses i forbindelse med bogserier, forfatteren holder hovedhistorien igang hele tiden. 

Vincentz har lavet en del research til denne bog, det er tydeligt. Læseren får et indblik i hvorfor det tager så lang tid, at få et lægemiddel på markedet i Danmark, hvor mange instanser der skal ind over, inden det lykkedes. 

Hovedpersonen er meget dedikeret med hensyn til sit arbejde, og hendes grundighed bringer hende i fare mere end en gang. Men derud over er romanen ikke en “bloddryppende” krimi fyldt med actionhelte og vold. Det er mere en psykologisk krimi – hvor handlingen bygges stille og roligt op. Hvor nakkehårene rejser sig adskillige gang under læsningen.

Virkelig en spændende og tankevækkende historie der bør læses af alle krimielskere. 

 

Forfatteren har ellers skrevet: 

Serien om Caroline Kayser: 
Den afrikanske jomfru
Den filippinske pirat
Nukaakas kabale

Serien om Sofie Munk
Stjålne liv

 

Faktaboks: 

Titel: Søster min 
Forfatter: Helle Vincentz
Genre: Kriminalroman
Forlag: People´s Press 
Udgivet: 2019
Sider: 368 
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.