Lodbrogsønnernes hævn

Vi befinder os i år 866, midt i vikingetiden. Romanens hovedperson er Wolf, en dreng på 15 år, han er halv dansk og halvt saxisk. Da vi møder drengen første gang, står han med det ene ben i graven. Han står på en tønde med en løkke om halsen og landsbyens beboere er lige ved at skubbe tønden væk under ham. Til drengens held bliver byen overfaldet af en flok vikinger. De er taget på plyndringstogt til Nordengland og er tilsyneladende ude på at finde værdier, erobre land og få så meget respekt som muligt.

Da anføreren af vikingeflokken finder ud af at Wolf, som landsbybeboerne kalder Varulv, kan tale både vikingernes sprog og saxisk, tager de drengen med sig. Han kan bruges som tolk, hvis de skulle få brug for at tale med nogen, inden de slår dem ihjel og tager alle deres værdier.

Da de vender tilbage til hovedlejren bliver Wolf taget imod med blandede følelser. Men han er født med en skarp tunge og inden han ser sig om, er han omdøbt til Rolf Rapkæft. Han forsøger at stikke af fra sine fangevogtere, hvilket resultere i at han havner i en lille stinkende, kold og klaustrofobisk hytte, kun bygget til ham. Kun når vikingerne tilfældigvis sidder i nærheden af hytten eller en træl kommer forbi med lidt mad, får han menneskelig kontakt udefra.

Men en sen aften bliver han lukket ud af en kvindelig viking, Ylva. Hun ved at Rolf/Wolf ved hvor der ligger et munkekloster. Ylva har før været på selvsamme kloster, hvor hun var helt sikker på at hun havde ranet alle værdier fra. Men Rolf har været der siden, og hun fik ikke det hele med. Hun er nu overbevist om, at nu hvor hun allerede har været der en gang, må de resterende værdier også være hendes.  Så hun lukker Rolf ud og tvinger ham til at føre sig til klosteret.

Da de kommer ud til klosteret, er der kun 2 munke og en kok tilbage. De andre munke har taget de resterende skatte og er flygtet.

Under besøget i klosteret går det op for Ylva, at Rolf vist ikke har helt rent mel i posen i forholdet til munkene i klosteret. Især da en af munkene kaster sig over drengen og forsøget at kvæle ham, bliver Ylva lidt skeptisk overfor Rolf. Hvordan kan det være at sådan en ung dreng kan blive så upopulær?

Det viser sig senere at hovedgrunden til at vikingerne i det hele taget er taget til Nordengland er at ledernes far, Ragnar Lodbrog er blevet slået ihjel der. De skal nu sammen finde ud af hvad der er sket og hævne drabet på deres far.

Ved siden af hævnen skal de karismatiske 4 brødre finde ud af hvem der nu skal lede deres vikingeflok, og det er ikke nogen nem opgave – man kan næsten ikke finde 4 brødre der er mere forskellige end disse. Bjørn Jernside, den umiddelbare leder, idet han er den ældste søn. Ivar Benløs som er den snedige af brødrene. Sigurd Slangeøje som er utrolig langsom i opfattelsen, han skal have tingene mere end en gang,. Halfdan Hvidsærk som er den yngste, der umiddelbart ikke har respekt for nogen, og har et utrolig hidsigt temperament, Han skiller sig lidt ud fra de andre vikinger ved, at han skifter sin kofte næsten hver dag og skal som den eneste i flokken barberes hver eneste dag. Dette overlader han til endnu en Lodbrogsøn. Ubbe. Han er på et tidspunkt anerkendt af Ragnar, og bliver tålt af sine halvbrødre – men idet hans moder ikke var af ædel byrd, regnes han ikke for så meget. Foruden de 5 brødre er der ikke nogen der ved hvor mange børn Ragnar Lodbrog egentlig havde i alt – han er tilsyneladende en mand, der ikke kunne se en smuk kvinde, uden at han skulle med hende hjem…

 

Lasse Holm har med sin historiske skønlitterære roman, givet læseren en unik mulighed for at lære de brutale vikinger lidt at kende. De folk man møder i bogen, er dem der er på togt og dem der kæmper for land, prestige og værdier. Faderens død giver historien en fin kant, det giver sønnerne en magtkamp der skal udkæmpes, og det giver en god fylde til historien. Lodbrogsønnernes hævn kan godt ses som en vikingekrimi – idet vores hovedperson, drengen Rolf, bliver ham der samler trådene og efterforsker mordet på den gamle leder af flokken. Samtidig bliver han mere og mere accepteret af de fleste i vikingeflokken. Dog føler han, at han er nødt til at kikke sig over skulderen hele tiden, det er ikke alle vikinger der helt til at stole på.

Forfatteren har brugt historiske kilder og sagaer som baggrund for sin fortælling og dette er med til at tilføje romanen autencitet, og gør den interessant for historieelskende læsere.  Det er også her de fleste af de personer i fortællingen er hentet og tilføjet en masse af forfatterens egen fantasi.

Bogens indhold er krydret med kort som forfatteren selv har tegnet – så læseren bedre kan sætte sig ind i historiens rammer – derudover er der et persongalleri i starten af romanen og det er rigtig godt, for der er mange mennesker at holde styr på.

Har været rigtig godt underholdt af denne velfortalte fortælling fra en svunden tid – som er den første roman ud af en planlagt trillogi.

 

Til slut – jeg glæder mig rigtig meget til den næste roman i serien udkommer, har hørt at vi ikke skal vente så længe 🙂

 

 

Faktaboks: 

Titel: Lodbrogsønnernes Hævn
Forfatter: Lasse Holm 
Genre: Skønlitterær med historisk islæt
Forlag:  Politikens 
Udgivet: 2017 
Sider: 374
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.