Al kødets gang

Edinburgh´s Old Town 1847.

Will Raven skal igang med sit praktikforløb hos en meget erfaren og populær fødselslæge. Dagen før han skal starte, besøger han den prostituerede Evie, en kvinde Raven har besøgt med jævne mellemrum, de kender snart hinanden så godt at der efterhånden kan være tale om et egentlig venskab.

Men Evie har store problemer.. Hun skylder 2 Guiness væk til en lånehaj og hun har haft store problemer med at skaffe pengene i tide. Raven ville være en gentleman og hjælpe hende ud af dilemmaet, men hans eneste løsning var selv at sætte sig i gæld. Han spekulere endda på om det er den samme mand, som Evie skylder penge til, at han selv har lånt pengene af. På et eller andet plan har han bare flyttet problemet, og nu peger pilen på ham selv. Han finder Evie død. Hun ligger i en underlig forvreden stilling – det hele ser underligt ud. Raven skynder sig at forlade stedet – for ikke at blive anklaget for noget.

Efter et besøg på et værtshus støder Raven på to pengeinddrivere, der desværre arbejder for hans kreditor. Selv om han forsøger at fortælle at han ikke har pengene lige nu,  hører de to “gorillaer” ikke efter. De slår en klo i Raven og han bliver “pyntet” efter alle kunstens regler, på vejen væk får han at vide, at hvis han ikke snart skaffer pengene – ryger der et øje næste gang.

Raven har en kammerat fra medicinstudiet der har praktikplads hos en kirurg, han kan selv i småberuset tilstand sy Raven sammen igen, så han kan møde nogenlunde standsmæssig op til praktikstart dagen efter.

Allerede ved første besøg hos en fødende kvinde stifter Raven bekendskab med et nyt lægemiddel, der bl.a. skal hjælpe fødende kvinder med at mestre deres fødselssmerter. Raven bliver sat til at bedøve kvinden med æter. Han har godt nok hørt på skolen at en eller anden for nylig er død efter brugen af æter, er det helt sikkert ? Hans nye læremester er slet ikke i tvivl, det er det eneste der virker ordentlig.

I fødselslægens hus arbejder  Sarah Fisher. Hun er nærmest “blæksprutte” i huset. Hun arbejder som stuepige, kammerpige og sygeplejeske. Hun styrer klinikken med hård hånd og er den der vurdere hvem der skal til hvornår. Men også hvilken læge der skal behandle hvem.

Raven og Sarah hører om endnu en kvinde i nabolaget, der dør under mystiske omstændigheder. Hendes tilfælde minder rigtig meget om Evies skæbne. De unge par bliver nysgerrige og begynder at efterforske lidt på egen hånd.

 

Anmeldelsen

“Al kødets gang” er et flot beskrevet tidsbillede, hvor læseren får Edinburg anno 1847 præsenteret. Forfatterparret skriver virkelig levende om livets gang i alle samfundslag. Man er med hos rigmanden, men også i den prostitueredes uhumske værelse. De fattige englændere tager store chancer når det handler om vanskelige børnefødsler – ind imellem koster det både børn og mødrene livet. Videnskaben var ikke nået særlig langt i midten af 1800-tallet. Så lægerne havde ret alternative muligheder for at hjælpe patienterne. Det er ret interessant læsning og meget realistisk beskrevet.

Ved siden af den historiske del har vi ligeledes krimidelen – hvor prostituerede kvinder bliver slået ihjel. Det er åbenlyst at det er engelske mænd i alle samfundslag der brugte disse stakkels kvinder, der boede under kummerlige forhold. Det er forfriskende at det ikke er en person tilknyttet politiet der er hovedpersoner, og opdagere.

Der er det meste af bogen igennem er der også truslen fra de to pengeinddrivere, der jagter Raven.  De dukker op i tide og utide og lurer hele tiden i baggrunden. Dette er helt klart med til at holde læseren ude på kanten af stolen.

Ambrose Perry er et pseudonym på ægteparret Chris Brookmyre og Marisa Haetzman. De medicinske og videnskabelige opdagelser beskrevet i bogen er baseret på virkelige begivenheder og personer, hvilket giver bogen endnu et kvalitetsstempel.  Alle kapitler starter med et fremhævet første bogstav, der er puttet ind i en tegning, ligesom man gjorde i bøger skrevet i gamle dage.

Hvis man er til historiske bøger, med et krimitwist er “Al kødets gang” bestemt et must. Det er en virkelig fængslende bog, der er svær at slippe. Den har tendens til at “gå i maven” på læseren, og man er hele vejen med på første parket.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Al kødets gang
Forfatter: Ambrose Parry
Genre: Historisk Krimi
Forlag: Modtryk
Udgivet: 2018
Sider: 396
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.