Sanatoriet

Sølund Sanatorium har i 1928 store vanskeligheder. De unge indlagte kvinder begår selvmord under mystiske omstændigheder. De går simpelthen i søen og drukner – den ansvarshavende overlæge har alvorlige forklaringsproblemer. 

Han forsøger nu endnu en desperat løsning for at få styr på situationen. Den kvindelige psykiater Hannah Neumann er uddannet i Wien og har i nogle år praktiseret efter de nyeste metoder. Hun har lært det helt nye inden for behandling af psykisk syge – Freuds psykoterapeutiske tilgang. 

Han har engageret Hanna specielt til at tage sig af den tilspidsede situation omkring kvindernes selvmord. 

Hannah ser sig nødsaget til at søge tilbage til Danmark. Hun har noget med i “bagagen” fra Wien som ikke helt høre til i 1900 tallet. Så da stillingen som psykiater blev slået op på Sølund var hun ikke sen til at melde sig under fanerne – især da hun hører om grunden. Hun mener at hun er den der kan finde ind til sandheden omkring, hvorfor disse kvinder vælger sådan en tragisk slutning på tilværelsen. 

Det er med stor undren at de meget traditionelt tænkende mandlige psykologer ser til da Hannah indretter sin konsultation. Hun stiller en fin divan op hvor patienterne skal sidde når de letter deres hjerte. Hannah får hjælp af Dagmar, en meget videbegærlig og pligtopfyldende sygeplejerske. Hun bliver Doktor Neumans personlige sekretær og tætteste medarbejder. 

Inden længe begår endnu en kvinde selvmord, og dette er inden Hannah når at gennemgå journalerne fra de andre selvmordsramte kvinder. Pludselig går der en prås op for psykiateren – Alle selvmord foregår når der er fuldmåne over Sølund – men hvordan hænger det sammen ? 

 

Forfatter Anne-Sophie Lunding-Sørensen har i denne bog taget læseren med til et såkaldt “sanatorium” – som i virkeligheden var et sindsyghospital. Her bor kvinder man ikke ellers ved hvad man skal gøre af. 

Det er selvfølgelig en broget flok kvinder hun møder her. Hun møder bl.a. “Hesten” – en kvinde der er grov, firskåret og stum. En kvinde der i fortællingen, nærmest er en iagttager, der går rundt med sin gamle, lasede kludedukke under armen, og ligger mærke til alting. Den eneste der ved hvad der foregår i denne kvindes hoved – er læseren og det er vildt fascinerende at følge med i “Hestens” hverdag – forfatteren “bruger” hende og dukken “lillefar” til at fortælle noget af historie og det er genialt tænkt af forfatteren – en mulighed for at give læseren insiderviden. 

Man bliver indviet i hvordan de nye tanker omkring moderne psykiatri – bl.a. psykoanalysen/Dr Freud og nye tanker omkring menneskers syge sind, får virkelig hårde vilkår. Det var naturligvis svært for den etablerede psykiatri at acceptere, at de gamle metoder, de havde brugt i mange, mange år ikke længere var tidsvarende eller effektive.

“Sanatoriet” er til en type læser der elsker en god detektivhistorie med historisk islæt – hvad er det der sker med de unge kvinder ? Plottet i historien bliver gemt godt og det hele folder sig ud på fornemste vis til sidst, hvor løsningen bliver præsenteret. 

En spændende historie der foregår i psykoanalysens barndom, om datidens syn på kvinder, seksualitet og sindsygen generelt. Oveni er der en krimidel med et godt plot.

En underholdende og fængslende handling, der er svær at slippe igen. 

 

 

Faktaboks: 

Titel: Sanatoriet 
Forfatter: Anne-Sophie Lunding-Sørensen 
Genre: Spændingsroman 
Forlag: Politikens Forlag 
Udgivet: 2020
Sider : 267
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)