Tina og Basse

Unge Hanne Viegels på 23 år, skal på juleindkøb, hun tager hen til Daells Varehus i København.

I 1965 var det normal kotume, at man stillede barnevogn incl barn, fra sig foran et stormagasin, hvorefter man gik på indkøb. Barnevognene stod ligefrem på geled udenfor stormagasinerne. Hanne gør som alle andre, stiller vognen med datteren Tina, fra sig og går ind og handler.

Conny, en kvinde i personlig krise, har lige gennemgået en ufrivillig abort. Hun er gift med Leif. Hendes første forlovelse gik i vasken og dette svigt har hun svært ved at komme sig over. Glæden er derfor stor da det lykkedes Conny at blive gravid, så er håbet om at beholde Leif større, mener Conny. Da hun efterfølgende mister barnet, lyver hun for alle i sin omgangskreds, og lader udadtil som om hun fortsat er gravid. Nu er hun imidlertid gået “over tiden” og Leif begynder at undre sig over at han ikke er blevet far endnu.

Helt tilfældig går Conny forbi Daells Varehus den dag Tina ligger udenfor i sin barnevogn, og Conny tager en rask beslutning – Leif er nu blevet far !

Dette bliver startskuddet til Danmarks hidtil største kidnapningssag. Hele landet leder efter den lille Tina. Forældrene appelere til kidnapperen gennem medierne, taxachaufføre i hele København leder, politiet gennemsøger alt, private borgere leder, pigens far traver Københavns gader tyndt, alle kikker mistænkelig på alle. Der er endda nogen der bruger sagen til at komme af med ondskabsfuldheder overfor pigens forældre. 14.000 mennesker afhøres.

 

Kun 57 døgn efter Tina-sagen, sker nøjagtig det samme. Det er en lille dreng denne gang, Basse. Han stilles udenfor en butik med babytøj. Barnevognen ligner Tinas, flyverdragten, drengen har på, er lig den Tina havde på – men her slutter ligheden også. Denne sag udvikler sig til at blive en af Danmarkshistoriens mystiske kidnapningssager. Påfaldende at den ligner Tina-sagen så meget og alligevel bliver moderen til drengen, genstand for mange ondskabsfulde spekulationer fra de samme danskere der var så omsorgsfulde overfor Tinas forældre….

 

Peer Kaae har her skrevet en meget interessant fakta-bog om disse to forsvindinger. To børn forsvinder, samme fremgangsmåde – men her holder sammenligningen også op. Bogen er aldeles godt researchet og gennemarbejdet. I slutningen af bogen, får læseren endda også mulighed for at se, det materiale bogen bl.a. er skrevet udfra. Det er tydeligt at forfatteren har interviewet personer tæt på hovedpersonerne, der er beskrevet i bogen.

Bogen beskriver et flot tidsbillede, hvor man agerede helt anderledes end vi gør/tør gøre i dag. Bare det, at man efterlod banevogne udenfor butikkerne og gik ind og handlede i halve og hele timer – utænkeligt i dag, hvor man nærmest bærer rundt på sine børn 24 timer i døgnet og sørger for at pakke junior ind i vat. Det er også bemærkelsesværdig, hvor ens sagerne er, men også hvor forskelligt der bliver reageret fra omverdenen.

Hvis man er til faktuelle bøger om kriminalsager, er denne bog helt klart et must. Den er velskrevet og fængslende. Specielt den sidste del med et væld af avisudklip og billeder, sætter et flot punktum på en rigtig spændende bog.

Faktaboks: 

Titel: Tina og Basse
Forfatter: Peer Kaae
Genre: Faktuel bog om kriminalsager
Forlag: People´s Press 
Udgivet: 2018
Sider: 299
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Bogen kan høres som lydbog hos : Mofibo – oplæst af Morten Rønnelund.