Box

Vincent Walder startede som ganske ung, sin karriere som almindelig tryllekunstner, optrådte små steder og har siden hen arbejdet sig op. Nu er han kendt som den bedste illusionist i Sverige. Hans shows bliver nu afholdt i store teatersale, hvor alle tilskuerpladser er solgt. Nu er der tankelæsning og hypnose på tapetet og han er god til det han gør.

I en park i Stockholms midtby findes en ung kvinde myrdet. Hun ligger sammenkrøllet i en kasse. Ikke en hvilken som helst kasse. Denne type bliver ellers kun brugt af tryllekunstnere, men desværre er her ikke tale om en tryllekunst – da man ser ned i kassen, venter et gruopvækkende syn. 

Politiet har aldrig før været ude for en lignende sag og ved ikke lige hvad de skal stille op her. Mina Dabiri, der er efterforsker i en nyoprettet specialenhed i Stockholms kriminalpoliti, sættes nu på sagen. Hun får et råd af en bekendt – måske kan VIncent hjælpe til med opklaringen, idet han nok er den der kender mest til trylleri og den slags, i Sverige.

Umiddelbart lyder det som en god ide, men resten af efterforskningsholdet er ikke helt 100 procent med på ideen. Især den kvindeglade, efterforsker Ruben. Han har ikke meget til overs for ham trylleklovnen, især ikke da han finder ud af at, der er mere end god kemi mellem Vincent og Mina.

Det varer ikke længe inden Vincent beviser sit værd. Han tager med på retsmedicinsk institut og ser på liget – her opdager han nogle snitlæsioner der ikke virker så tilfældige, som de andre læsioner på offeret. Hvis man ser rigtigt efter ligner disse mærker et romertal. Kan dette have en betydning? Det hele bliver lidt mere uhyggeligt da Mina kommer i tanke om et andet lig, en formodet selvmorder, selve hændelsen virkede mærkværdig. Gad vide om hun også har et romertal på kroppen og hvad betyder det ? Kommer der flere ofre ?

Anmeldelsen;
”Box” er det første bind i en planlagt serie om Vincent Walder og Mina Dabiri. Den er skrevet af en af de mest garvede forfattere i Sverige, Camilla Läckberg og mentalist, samt en af verdens førende eksperter i kropssprog, Henrik Fexeus. Denne forfattercocktail gør at man som læser får en spændende krimi, der kan lidt mere end så mange andre kan. 

Det er tydeligt at der er kommet en ekspert ind over det faktuelle plot i bogen. Som læser bliver man introduceret ind i en verden hvor begge hovedpersoner har store mentale udfordringer. Mina er sygeligt angst for bakterier. Hun spritter hænder konstant, hun har ikke nogen menneskelig kæreste og hun har svært ved at agere i situationer hun ikke selv kontrollere 100 procent. På restauranter tørrer hun altid kanten af sin kaffekop af inden hun drikker af den, hun giver ikke hånd til nogen (lige med undtagelse af en mistænkt de afhører i fængslet- hvilket falder lidt udenfor rammen). Man sidder ind imellem som læser med et lille smil om læben, og tænker- hvordan klarer hun denne her? – på et tidspunkt får hun pludselig ansvaret for en hund – og sådan en vrimler ligefrem af bakterier…

Vincent har virkelig mange problemer med sin familie. Det er et komplekst forhold, hvor der er delebørn og koner i nær relationer til hinanden ind over, med Vincent fanget i midten. Han har teenagebørn, og det er ikke problemfrit.Men ved siden af det er han besat af tal, hver gang han bliver nervøs, begynder han at regne tal sammen, og indimellem går han nærmest i trancelignende tilstand.
Det er svært for mentalisten at finde sig til rette i politiets gruppe, han føler ikke rigtig han hører til, men vil gerne hjælpe – især Mina, som han kommer tæt ind på livet af.

“Box” er en spændende bog, der for det meste underholder sine læsere. Det er en bog af den mere barske slags. Der bliver ikke lagt fingre imellem i forbindelse med de voldsomme mord der en en del af plottet.  Vil dog sige at den godt kunne være en del kortere, der bliver brugt enormt meget tid på Vincents familieforhold, og ikke mindst det håndspritshelvede og bakteriehysteriet fra Mina, der kræver lidt tålmodighed fra læserens side til sidst. 

Men når så det er sagt, så glæder jeg mig til at læse den næste i rækken, idet hovedpersonerne er et umage makkerpar der gør bogen unik, og til en krimi man husker, et godt stykke tid efter endt læsning. 

Titel: Box
Forfatter: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Genre: Mina Dabiri og Vincent Walder #1
Forlag: People´s 
Udgivet: 2021
Sider : 647
Bedømmelse:
 4 out of 6 stars (4 / 6)