Politierindringer

Birthe Rønn Hornbech, som vi alle kender fra en årelangt virke i folketinget, har en imponerende karriere bag sig. Hun har igennem mange år, opbygget en imponerende forfatterkarriere. I denne roman fortæller hun om sine erindringer som politifuldmægtig og senere som anklager i retten i Roskilde.  Birthe har set rigtig meget, på godt og ondt.

Læseren bliver invitereret med på rejsen gennem mange forskellige typer kriminalitet.

Et par eksempler:

En mand der dræbte en kvinde på en gård, langt ude på landet. Gerningsmanden kom normalt på gården en gang om året og kalkede gården – og var almindelig kendt i omegnen. Han dræbte konen på gården fordi han er overbevist om at hun har penge på kistebunden. 

En morfar er med sit barnebarn i sandkassen. Hun bliver fysisk mobbet af en knægt på 6 år – morfar griber ind og ender i retten, anklaget for vold.

Om svindleren der nyder at snyde alle og enhver. Han benytter sig at checkfalskneri som han morer sig med, når det lykkedes. Tager et par dage i sus og dus. Stjæler en bil fra en tilfældig kvinde på en parkeringsplads, hævder at være fra kvindens forsikringsselskab og at han vil hjælpe hende med at udbedre de buler der er i hendes bil. Manden angre overhovedet ikke, han nyder det bare så længe det varer.

Birthe berøre også emner som vold i parforholdet, tilfældig vold, vold mod tjenestemand og meget andet

Læseren bliver taget med ind på politigården, i retsalen og her møder vi en hel del af de mennesker, forfatteren har omgivet sig af i sin karriere. Galgenhumor, alvor, psykopater og menneskekendskab bliver leveret i en skøn mix, hele bogen igennem, og der bliver ikke lagt fingre imellem. Birthe har altid været en slagkraftig kvinde. Hun har altid stået fast på at se alting med egne øjne og har tilegnet sig viden, hvis hun stødte på noget hun ikke vidste noget om.

Birthe insisterede på et tidspunkt i sin karriere på, at hun skulle have en uniform, så hun kunne komme med på gaden og se de kriminelle på deres egen bolgade. I stedet for at sidde på kontoret og vente på at de kriminelle kommer ind til hende. Hun syede selv sin nederdel og fandt resten af uniformen på et lager. Der var på daværende tidspunkt ingen officiel politiuniform til kvinder, det var slet ikke hverdag at kvinderne i det hele taget gik med på gaden.

Hvis man er til True-Crime-genren, er denne bog bestemt en man skal kaste sig over. Man bliver underholdt, oplyst og ser en hel anden side af Birthe, end den lidt stamtandede folketingsmedlem, man kan huske fra Christiansborg, der altid bider lidt af journalisterne.

Faktaboks: 

Titel: Politierindringer 
Forfatter: Birthe Rønn Hornbech
Genre: Erindringer 
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2018
Sider: 269
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Bogen kan høres som lydbog hos mofibo  Oplæst af : Randi Winther