Uglens øje

Mikkel Fairgarten har mistet sin hustru. Hun fik en blodprop i hjernen og døde efterfølgende. Hun var for år tilbage blevet ramt af en dyb depression. Efter råd fra lægen var hun opstartet på en helt ny mirakelmedicin, der netop var blevet frigivet på det danske marked – Trimixal. Kort tid efter opstarten ændrede hendes tilværelse sig drastisk. Hun livede gevaldigt op og begyndte at interessere sig for både sig selv og omverdenen. Efter dødsfaldet var hendes mand overbevist om at det var medicinen der slog hende ihjel. Han forsøgte på forskellig vis at få direktøren for medicinalfirmaet i tale. Men det lykkedes ikke – en dag gjorde han brug af drastiske metoder..

Farmakonom Sille Bjergager er bestemt også varm fortaler for det nye præparat Trimixal. På det personlige plan har hun rigeligt at slås med. Hun har en mor der lider af en svær depression og en bror der bl.a. lider af Tourettes syndrom. Da hun finder ud af at dette nye mirakelmiddel også virker på netop denne sygdom, er Sille ikke i tvivl – selvfølgelig skal broderen også igang med produktet – men var hendes valg rigtigt?

Efterforsker Søren Marhauge bliver sat på en sag om en forsvundet teenager, Solvej. Hun blev sidst set i et busskur, hvor hun ventede på at kommer hjem efter en ridetime på den nærtliggende rideskole. Et sted hvor hun brugte så meget fritid hun kunne. Hun elskede hestene, naturen og samværet med veninderne. 

Solvejs bror, Buster stod og ventede på hende ved busstopstedet som han plejede – men hun dukkede aldrig op. Hun er simpelhen sporløst forsvundet. Familien er en lidt sær en af slagsen. De lever et meget isoleret og tilbagetrukket liv, hvor de det meste af dagen sidder i stuen på en madras og beder til en guru fra et fjerntliggende land. Det er også her politiet finder dem da de forsøger at finde ud af hvad der er sket med pigen. Søren Marhauge synes han kan se en mærkværdig adfærd hos Buster – som om han skjuler et eller andet..

 

 

Anmeldelse: 
Det er første gang jeg læser en bog af Sissel-Jo Gazan og jeg er bestemt ikke skuffet over at jeg valgte at gå i gang med “Uglens øje”. Det er en videnskabskrimi, med et twist jeg ikke har set før.

Der er godt nok en kriminalsag, hvor en ung pige forsvinder, men det er ikke den primære historie. Det er denne nye “Mirakelpille” der er den interessante historie, i min optik. Den belyser et problematik mange mennesker har inde i sin hverdag. Depression er en af de “skjulte sygdomme” som en del mennesker i hele verden lider af. 

Ethvert medicinalfirma vil gerne være det firma, der opfinder en pille der kan fjerne denne sygdom og gøre tilværelsen tålelig for en hel del mennesker. Det er denne historie der bliver behandlet i denne bog. Den del er langt mere interessant end forsvindingssagen, der blot er “birkes på håndværkeren” 

Forfatter Sissel-Jo Gazan har en udsøgt måde at beskrive personer på. De beskrivelser der er af forskerens bror, Bjørn der lider af Tourettes syndrom, er rammende og meget hjerteskærende – inden bogen er slut elsker man den unge mand med den relativt ukendte sygdom. Samtidig er historien om ham med til at udbrede kendskabet til sygdommen på et plan alle kan forstå, og kan derved fremme tolerancen overfor den.

Læseren bliver inviteret med ind i hovedpersonernes privatliv på godt og ondt. Den eneste der er lidt stereotypisk er politimanden Søren, han er gift med sit arbejde og har svært ved at holde på det. Det har man hørt en del gange før – men alligevel er det bestemt læseværdigt.

På en eller anden måde er der to plots – idet historien omkring medicinen kommer til at fylde rigtig meget, og den skal også udredes på lige fod med forsvindingssagen.

Kan kraftigt opfordre til at give sig i kast med “uglens øje”, også selv om man ikke har læst “Dinosaurens fjer” og “Svalens Graf” der er første og anden del i serien om Søren Marhauge og co. Man kan sagtens læser denne her selvstændigt. 

 

Faktaboks:

Titel: Uglens øje
Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Genre: Krimi/videnskab
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2022
Sider : 368
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

 

Bogen kan læses på streamingtjenesten Mofibo, hvor det er Iben Hjejle der er oplæser.