Pyromanen

Der opstår en brand i en villa ved højlys dag. Den lokale politibetjent ankommer som en af de første men huset er overtændt og står ikke til at redde.
Politiet skal som det første sikre sig at der ikke er nogen i huset, så de eftersøger med det samme familien, der bor i huset. Familien består af  et forældrepar og to drenge Malthe på 10 år og Oliver på 17 år.

På de respektive skoler børnene går på, kan man ikke umiddelbart finde drengene, og der går lang tid inden politiets forespørgsel bliver besvaret. Da brandfolkene finder Olivers scooter i garagen, har de ikke længere den store lyst til at se efter, hvad der ligger i brandtomten.

Moderen i huset arbejder på sygehuset. Hendes mand, børnenes stedfar er lige blevet fyret fra sit arbejde, men havde den formiddag branden opstod, et ærinde på apoteket og ender til sidst på et lokalt værtshus, hvor han drikker en øl sammen med en ven.

Malthe er der til gengæld ingen der har set, siden han om morgnen sad og lavede juledekoration i skolens SFO. Han er forsvundet uden nogen har lagt mærke til det, man sætter derfor den helt store eftersøgning igang. Alle aviser og tv-selskaber  beslaglægger nærmest byen og spørger alle lokale beboere ud vedr. nye oplysninger omkring den ramte familie.

Politiet finder nogle underlige ting på Olivers værelse, en del tusindkronesedler og en lille mærkelig djævlefigur som ingen kender noget til. Dette sætter spekulationer i gang – hvad havde den 17 årige teenager gang i ?

Klara Larsen er gerningssteds-ekspert med brand og pyromani som speciale. Hun får sagen, og flytter ind på den lokale bed and breakfast
Klaras chef har bestemt at hun skal have politikommisær Sebastian Vinther som makker. For det første er Klara ikke vandt til at arbejde sammen med nogen. For det andet, snakker hendes nye makker hele tiden, og formaster han sig endda til at kritiserer hendes ualmindelig høje forbrug af energidrik.  Sebastian har ikke tidligere arbejdet med brande, og starten af deres samarbejde bliver noget turbulent. Klara har rigtig svært ved at vænne sig til tanken om en makker, og får hurtigt en tendens til at “glemme” hans tilstedeværelse, men heldigvis er Sebastian ikke tabt bag en vogn.

Inger Wolf har her pillet ved en fobi mange går og tumler med. Alle er, på en eller anden måde bange for ild, og en pyroman er en af de typer forbrydere som alle frygter. Hvad foregår der i hovedet på sådan en ? Hvordan kan man få lyst til at ødelægge alt for et andet menneske ? Hvorfor er ild så fascinerende ?

Heldigvis er forfatteren ikke bange for at krybe ind i hovedet på sådan en forskruet person, så det ender med at man får et slags medlidenhed/had forhold til forbryderen. Med den baggrundsviden man får omkring ham, bliver man nærmest tvunget til at forstå, hvorfor han er som han er.

Ved siden af pyromanien bliver der beskrevet en kedelig tendens hos unge mennesker med alt for meget fritid, i en alt for lille by. De keder sig og prøver at udfordre hinanden på den mest grumme og grænseoverskridende måde. Derudover “hygger de sig” med øl og stoffer. Disse påvirkninger er bestemt ikke en god kombination for en teenager.

Det er forfriskende at vi får et helt nyt persongalleri præsenteret på godt og ondt fra Inger Wolf, som ellers er mest kendt for sin serie om Daniel Trokic. Her har hun fundet en kvindelig hovedperson, med en kompleks baggrund, en baggrund som giver grundlag for hendes speciale som brandefterforsker. Det er rigtig skønt at en kvinde, som vi helt sikkert kommer til at møde igen, ikke har lagt alle kortene på bordet. Der bliver gemt på sagerne, og det er jo skønt.

“Pyromanen” er en del af den nye generation af lydbøger der kommer på markedet i stor stil nu her. Det er en fremragende måde at få præsenteret en god historie på. Det er overkommeligt at høre/læse disse originals idet de ca. varer omkring 10 timer at lytte til, ideelt til gåture, standture og lign.

Denne “Storytel-Original” er som navnet siger, udgivet på Storytel og Mofibo. Så det kræver et abonnement et af stederne før man kan lytte til denne perle af en krimi – kan helt klart anbefales…

Faktaboks: 

Titel: Pyromanen
Forfatter: Inger Wolf
Genre: Storytel Original – Krimi 
Forlag: Storytel / mofibo 
Udgivet: 2018
Sider: Lyttes på ca 10 timer
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)