Genstart

David Stoltzfus er Amish og er i sine teenageår. Dette er grunden til at David ikke er hjemme på gården lige nu. Han er på sin “Rumspringa” hvilket betyder at den unge amish, skal beslutte om han vil døbes som Amishtroende, eller om han hellere vil bo udenfor dette tætte samfund resten af sit liv.

For at kunne træffe den beslutning, bor den unge nu ude i “den anden verden” – altså den udenfor amishkulturen. En periode hvor den unge må bryde alle de regler de ellers lever under. Ingen spiritus, ingen sex før ægteskab for at nævne nogle eksempler. Og, David har nu fået afprøvet denne verden. Han har fået kontakt til en pige Celina, og de har haft en kort intim relation.

Da Celina findes voldtaget og myrdet på sit kollegieværelse er der naturligvis en del der peger i Davids retning. Hans dna findes i rigt mål på gerningsstedet. 

Retsgenetiker Sarah Bermann står for bearbejdningen af disse beviser og der er noget i Davids blodprøver hun ikke kan få til at passe. Noget der får hende til at opsøge hele Stoltzfus familien, for at tage flere blodprøver. 

Sarahs grundighed bliver nu en bombe under de planer en hemmelig FBI afdeling har arbejdet med i mange år. Davids families liv er nu pludselig i fare, der er gjort opdagelser som skulle forblive en hemmelighed.

Famlien Stoltzfus er ikke de eneste der får deres tilværelse vendt på hovedet. Sarahs far ser sig nu nødsaget til at fortælle datteren en hemmelighed – en der ryster den unge forsker. 

 

 

Anmeldelsen: 
“Genstart” blev udgivet for en del år siden, i en anden version. Nu har forfatter Claus Lohman skiftet forlag og de har sammen sat sig ned og luet ud i romanen. Der er tilføjet en del omkring den hemmelige FBI afdeling og dens medlemmer, og dette har oppet spændingsniveauet betydeligt.

Samtidig er der luet en del ud omkring livet i Amishkulturen (hvilket jeg synes er lidt synd. Jeg har læst den oprindelige roman, derfor ved jeg hvor meget forfatteren har researchet omkring dette. Stoffet var yderst interessant og jeg synes dengang der var for lidt af det – nu er det næsten væk. Til gengæld er der også fjernet en del af det videnskabentlig stof, der for ordinær læser var svært at følge med i. Dette er nu kogt ned, så alle forstår hvad der foregår, og det er jo positivt. Alt dette gør romanen til en anden oplevelse, end den jeg havde for mange år siden, da jeg læste første version.

Plottet i historien er fortsat grusom, tankevækkende og giver stof til eftertanke hos læseren. “Genstart” her en genial titel idet den er tvetydig og kan forståes på flere måder, dette kommer jeg ikke ind på her, det er op til nye læsere at finde ud af, hvad det handler om.

Hovedpersonerne er bestemt godt udtænkt, og besidder de egenskaber der gør, at de kan bliver gennemgående karakter i de næste bøger (som jeg ikke ved om bliver genudgivet) De efterfølgende bøger (Genspejl og Genkald) bør man bestemt kaste sig over, hvis man falder for denne her. De foregår hver for sig i nye ukendte stammekulture, hvilket giver læseren ny viden, og en god krimi – for genvordighederne er jo ikke forbi i denne her – der venter en del mere. 

I denne nye version af “Genstart” er der som skrevet før, skåret ind til benet og tilføjet en del action og voldsomme tanker hos en af agenterne i denne grumme, hemmelige FBI enhed. Den er bestemt blevet redigeret ned til en historie der er perfekt til den mest kræsne krimilæser.

En spændende fortælling, med action, videnskab og fremmed kultur blandet i en herlig cocktail.

 


Titel: Genstart 

Forfatter: Claus Lohman
Genre: Kriminalroman – Sarah Bermann #1
Forlag: Superlux
Udgivet: 2022
Sider : 275
Bedømmelse:
 4 out of 6 stars (4 / 6)

 

Man kan finde bogen som lydbog på streamingtjenesten Mofibo. Lydbogen er indtalt af : Jesper Platz.