På afveje

 

Da politichef Kate Burkholder var barn, voksede hun op i et hus, der var beboet af troende fra amishsamfundet. Hun havde en rigtig god ven, den første dreng hun nogensinde var forelsket i, Joseph King. De var meget sammen, og hans gemyt faldt ind med Kates, drengepige som hun var.

Senere gik de hver sin vej, Kate forlod dit barndomshjem og sluttede sig til “englænderne”, hun blev senere chef på den lokale politistation.

Joseph derimod, indordnede sig under den strenge amishregler, blev tidlig gift med Naomi, parret fik igennem årene 5 børn. Joseph blev kendt som en mand med et voldsomt temperament og fik et par fængselsdomme for vold med sin kone. Det lykkedes endda politiet at finde metamfetamin i Josephs besiddelse.Dette giver ham et blakket ry i Amishkulturen.

Derfor var det ikke svært for politiet at finde en mistænkt da Naomi King en morgen blev fundet skudt i sin seng, ovenikøbet skudt med Josephs gevær. Selvom Joseph hævdede at han var på fisketur den nat, hjalp det ikke meget idet der ingen vidner var. Han måtte modtage en lang fængselsdom. Børnene blev sat i pleje hos noget familie.

Joseph modtager i fængslet et brev fra sin ældste datter. Sadie, den yngste pige har fortalt, at hun så en fremmed mand i forældrenes soveværelse, den nat moderen blev myrdet. Politiet tror ikke på pigen, fordi hun kun er 3 år gammel da forbrydelsen finder sted, og så ungt et vidne er utroværdigt.

Efter to år stikke Joseph af, han siger der er begået et justitsmord, og vil have dit navn renset, og sine børn tilbage. Han finder ud af hvor de bor. Joseph bryder ind i huset og forlanger at de voksne der ellers har passet på børnene, forsvinder omgående og han tager børnene som gidsler. Kate Burkholder finder ud af at han er stukket af fra fængslet hun ved at børnene bor i et hus i hendes distrikt og vil lige sikre sig at de er ok. Hun kommer for sent. Kate går ind i huset, hun kender jo Joseph fra gamle dage, han har skydevåben og situationen bliver rigtig grim.

Da Kate selv har hørt den yngste datters historie om den fremmede mand, beslutter hun sig for at hjælpe Joseph. Hun går på jagt efter sandheden om hvad der skete i Josephs hus, den nat for to år siden.

Selve anmeldelsen:

Dette er bog nr. 9 om Kate Burkholder og hendes team på den lille politistation i Painters Mill. De bor i et samfund hvor Amishfolket og “Englænderne” bor side om side og forsøger at få det hele til at fungere. Det er ikke så let, befolkningen på hver side af “hegnet” har ofte travlt med at pege fingre af hinanden. Kate er så heldig at hun kan have et ben i hver lejr. Burkholder kan tale det sprog som Amishfolket taler “Pensilvania Deitsch”, hvilket gør kontakten til denne del af befolkningen nemmere.

Historiens univers er et meget spændende og lidt mystisk idet vi i Danmark ikke kender så meget til den. Amishfolket er interessante mennesker, nærmest religiøse fanatikere der holder meget på etikette. De kører i hestevogne og kan ikke finde på at “blande racer” med “englænderne”. Alting bliver vejet på en religiøs vægt, derfor slår det hårdt når en træder ved siden af.

Linda Castillo skriver sin historie i 1. person, hvilket mere end fungere for mig. Jeg elsker at man er med på 1. parket og ser alt igennem hovedpersonens øjne, det er med til at gøre historien mere mere levende og intens. Selvom det er 9. bog, er mulighederne i Painters Mill overhovedet ikke brugt op endnu. Sceneriet omkring bogen, Painters Mill og omegn er mystisk, dragende og man bliver inviteret med i den stædige Kate Burkholders kamp for retfærdighed. Denne gang er det ikke kun “det lukkede samfund” hun skal slås med, trådene fører helt nye og uventede veje hen.

Jeg er klar Castillo-fan, elsker hendes skrivestil og hele stemningen i det univers hun har bygget op i “På afveje”.

 

 

Faktaboks: 

Titel: På afveje
Forfatter: Linda Castillo 
Genre: Kriminalroman – serie #9
Forlag: Hr. Ferdinand
Udgivet: 2018
Sider: 383
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.