I mit blod

Stella er ganske ung da hun bliver mor. Hun får en lille pige sammen med sin daværende kæreste, og det hele er naturligvis lidt svært at vænne sig til i starten. Der går ikke ret lang tid, før alting handler om den lille Alice. Stella vælger at gå hjemme, så længe som muligt for at være sammen med hende.

En dag går hun en tur med datteren i barnevognen. Det er skønt vejr og Alice sover trygt. Stella vil nyde udsigten lidt og går et øjeblik væk fra barnevognen – da hun kommer tilbage er Alice væk. Barnevognen står tom tilbage og Stellas verden styrter i grus. Der bliver sat massivt ind fra politiets, pressen og omgivelsernes side – men pigen er og bliver væk. Politiets afhøringer tager hårdt på Stella. De spørger hende igen og igen om den unge mor ikke selv ved, hvad der er blevet af pigen og om hun er sikker på at moderrollen ikke blev lidt for meget for hende, hun er jo så ung! Liget af Alice bliver aldrig fundet og politiet lukker sagen med en teori om at den lille pige er druknet.

Tyve år senere er Stella endelig kommet videre med sit liv. Hun har fundet sig en ny mand og de har fået en søn, Milo sammen. Drengens opvækst har, på visse planer været præget af angst fra hans mors side. Hun har været overbeskyttende og pylret grænsende til det overdrevne. Hendes mand Henrik, ved hvad der skete med Alice og har set igennem fingre med det, så længe det ikke er kammet over. Forholdet mellem Stella og Henrik bærer lidt præg af at de har været sammen i mange år. Deres samliv er gået lidt i stå, men de er begge sikre på hinandens troskab og loyalitet, indtil nu.

Stella er blevet Psykoterapeut og en dag bliver der henvist en ny klient. Stella fryser fuldstændig, går bogstavelig talt i panik, da hun ser den unge pige, hun er nærmest ikke i stand til at tale med hende. Pigen hedder Isabelle Karlson og har voldsomme psykiske problemer. Hendes far er lige død og hun har svært ved at komme sig over tabet. Stella er 100 % overbevist om at Isabelle er Alice!! Livet forandres fuldstændigt for Stella – hun aner ikke sit levende råd. Hvordan fortæller man en ung pige, at hun er en helt anden end den hun tror hun er  ? Hvordan kan man være sikker på at ens intuition er korrekt?

Psykoterapeuten bliver nærmest besat af tanken om Isabelle, hun begynder at følge efter hende. Opsøger den unge kvinde på gaden og overbeviser hende om at hun burde melde sig ind i klinikkens terapigruppe, som Stella selv leder. På den tid sikre den nærmest desperate kvinde mere tid sammen med Isabelle. På sidelinjen står Isabelles mor Kerstin og ser på. Hun kan bestemt ikke lide denne udvikling. Hun synes den psykoterapeut kommer lidt for tæt på hendes lille pige. Kerstin og Isabelles forhold er nu kun blevet mere besværligt efter faderens død og Kerstin har svært ved at forlige sig med datterens forandring.

 

” I mit blod” er virkelig godt skrevet. Man følger de tre hovedpersoner gennem hele romanen, og ser handlingen gennem deres øjne, helt uden at handlingen bliver for lang, kompliceret eller med for mange gentagelser. Læseren er aldrig i tvivl om hvor man er og hvem man følger. Man bliver underholdt lige fra starten af bogen og til det sidste blad desværre vendes. Der kommer et hav at twists og man er aldrig helt sikker på hvad der er sort og hvidt, eller op og ned.

Man følger en mors kamp fra mange sider. Både fra Stellas, der har svært ved at finde medspillere, alle tvivler på hendes hensigter, indimellem tror hun heller ikke selv, på sine egne teorier.  Også Kerstins der kan se at datteren er ved at glide fra hende og forsøger at løsrive sig. Isabella bliver hurtigt lidt for glad for sin psykoterapeut og helmer ikke med at fortælle sin mor at det går fint og at det hjælper hende meget – uden at vide at moderen heller så, at hun helt holdt op i terapigruppen og derved holder sig lang væk som muligt fra Stella.

Forfatteren formår at holde læseren helt ude på kanten af stolen – især slutningen efterlader læseren med hjertet uden på tøjet og tårer løbende ned af kinderne. Håber der kommer mere fra Elisabeth Norebäck.

 

 

Faktaboks: 

Titel: I mit blod
Forfatter: Elisabeth Norebäck
Genre: Thriller/spænding
Forlag:  Politiken
Udgivet: 2017 
Sider: 336
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.