Pigerne i strandhøjen

Kristian Swane, kriminalinspektør ved den specielle enhed “Drabstaskforce” der hører under Rigspolitiet, har lige haft orlov i 5 måneder.  Han har til sin bitre fortrydelse, sagt ja til at blive forfatter af en art . Han skal skrive 4 essays omkring drab. Så nu har han fået en ung smuk kvindelig redaktør, der hiver i ham for at komme igang. 

Han bliver sendt på skriveophold, på Hirsholmene. Her skulle det være muligt at kombinere de to ting han skal koncentere sig om, inden orloven er omme. Skrivning, og mulighed for at få stresset af. 

På Læsø gør en lokal, lidt sær ung mand et mærkværdigt fund. Under en tur på stranden støder han på en gammel trælåge. Det viser sig at den fører ned under en strandhøj, til en grotte. Her sidder 2 mumificerede lig. 

Idet Kristian Swane er i nærheden og der er mangel på personale, midt i sommerferien, så kan han jo ligeså godt se på sagen. De retsmedicinske undersøgelser viser at der er tale om to ganske unge piger. De sidder i et hjørne af grotten, helt tæt sammen men under egentlig fysisk kontakt. Deres tandstatus er ret dårlig og nærmere undersøgelser viser at pigerne har en bestemt type fyldninger i tænderne, der kun blev lavet i østeuropa for et par årtier siden. 

På øen bor Helga. Hun er en selvudnævnt heks og hun er i sagens natur en sær enspænder. Alligevel er hun en alle kender, og mange går til hvis de døjer med små skavanker. Helga har et velvoksent udvalg af div urter og andre ting som man måske ikke ønsker at vide hvad er. 

Kristian Swane finder det helt naturligt at spørge Helga om hun ved noget om de unge kvinder fra Standhøjen, idet hun nok ved mange ting om lokalbefolkningen. Men inden Swane kommer til at tale ordentlig med hende, bliver hun fundet hængende fra en loftsbjælke i sit lille hus. Det ligner umiddelbart et selvmord. Men loftsbjælken er placeret meget højt oppe under taget, og det ser ikke ud til at Helga har haft noget at stå på under seancen. Desuden er hendes dør låst indefra – ude i køkkenet står 2 store friskbagte franskbrød. 

Hvad er det der foregår ? Det bliver vist ikke så ligetil at finde hoved og hale i hele miseren. 

Dette er 5. bog i serien om Kristian Swane. Vi møder ham i en sårbar situation. Han har været ramt af arbejdsrelateret stress og skal på rekreation. Det er så det eneste han ikke får. 

Scenen er et lille ø-samfund hvor alle kender hinanden, undtagen i turistsæsonen, hvor der selvfølgelig vrimler med turister. Alle har en mening om hinanden og jungletrommerne er yderst velfungerende.

Bogen har en broget skare af forskellige mennesker som bipersoner, og de er godt beskrevet, i vanlig Jakob Knudsen-stil. Hans personbeskrivelser er præcise og omhyggelige og det gør historien troværdig og spændende. Der bor både millionærer, forretningsmænd, gale kunstnere og hekse på den lille ø. 

Plottet er fint gennemtænkt, og læseren er godt underholdt i “jagten på ledetråde” 

Vi møder Kristian Swanes unge søn i denne bog. Han er medhjælper til den excentriske kunstner der er ved at opfinde en sort farve, der er mere sort end andre sorte farver…

“Pigerne i strandhøjen” er bestemt en læseværdig krimi, til læseren der er til ublodige og “Hercule Poirot” -agtige bøger. Der er mange tråde der skal sættes sammen, og dette bliver gjort på smukkeste vis. Bestemt en anbefaling med herfra. 

Jakob Knudsen har skrevet: 

Når engle græder blod
Resten er tavshed
Hjemløs
Håbefulde Hjerter
Pigerne i Strandhøjen 

(tre af dem er nu anmeldt her på bogfidusen – klik på de blå link

Faktaboks: 

Titel: Pigerne i strandhøjen 
Forfatter: Jakob Knudsen
Genre: Kriminalroman
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2019
Sider: 343
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.