Plantagen

Biologen Anders Kromann får, på en ferietur, et sneglehus af sin lille søn. Et yderst sjældent sneglehus. Selvfølgelig bliver Anders mere end almindelig interesseret i hvor det kommer fra. 

Hans hustru fortæller at de mødte en lille pige på et marked, der stod og solgte sit aflagte legetøj. Hun havde disse sneglehuse liggende, som sønnen bare vidste ville være en perfekt gave  til sin far. 

Pigen kunne fortælle, at hun har fundet disse sneglehuse i den forbudte skov. Et område, hvis eksistens bliver afvist af alle andre lokale borgere. Den findes slet ikke! Først da Anders går den lokale skovløber lidt på klingen, fortæller han nølende at der måske alligevel er en skov. Men det er ikke en man må gå ind i… Han mumler lidt om en forbandelse og at han meget bestemt fraråder færdsel i denne. 

Disse sneglehuse er meget specielle og Anders kan ikke nære sig…

 

Pensionisten Hans har lovet sin afdøde hustru at føre deres fælles drøm ud i livet. Han skal lave et refugium for udsatte børn. Danne et fristed hvor børn kan være børn, under trygge rammer og med masser af kærlighed og samvær.

Hans har hidkaldt sine to børn, så de kan komme og se det hus han har købt til formålet. Det kan jo være, at de ligefrem også har lyst til at være med i projektet. Nu hustruen er død er det svært at drive stedet helt alene. 

Begejstringen er lidt svær at få øje på. De voksne børn synes nu at faderen har handlet lidt overilet da han købte dette håndværkertilbud, plus en frugtplantage i udkanten en øde skov. Da der lidt senere kommer en skovløber og efterlyser en “forskertype” der skulle have overnattet inde i skoven – for derefter at forsvinde sporløst, bliver lysten til at hjælpe ikke større.

 

Denne gyser er starten på en serie på foreløbig tre bøger. Der er bestemt lagt op til en spooky oplevelse. Steen Langstrup har en fremragende skrivestil, der skræmmer, fascinere og  tryllebinder læseren. Det er svært at slippe fortællingen igen. Man “sidder konstant midt imellem to stole”. Skal man fortsætte eller er man nødt til en lille pause. Ender som regel med det første.. 

Han har i den historie her skabt en uhyggelig atmosfære, i et ellers brugt scenarie – en dyb, dyb skov – men her er alt muligt andet end bare en skov – selvfølgelig. Der er bl.a. en lille pige i en blå kjole, der optræder ret ofte – hende ved man aldrig hvor man har. Det fremgår lynhurtigt at hun er datter af en heks, der er blevet brændt af på egnen for mange år siden. 

Fundet af en del knækkede koste rundt omkring skoven og i det nyindkøbte hus støtter om om den opfattelse. 

Plantagen er en fortælling, der kan anbefales af alle der godt kan lide et godt gys. Handlingen holder max hele vejen igennem. Der er et godt persongalleri, med karaktere der ikke er problemfrie, men som  heller ikke er de overeksponerede typer med tonsvis af laster, problemer og relationskaos.  Ganske almindelige mennesker man kan forholde sig til og jævnligt møder. 

Steen Langstrup er Danmarks svar på Stephen King – det er endnu engang bevist i denne fængslende gyser – kan helt klart anbefales – bare ikke tæt på sengetid – kan koste nattesøvn… 

 

Faktaboks: 

Titel: Plantagen 1
Forfatter: Steen Langstrup 
Genre: Gyser – Plantagen #1
Forlag: 2feet entertainment
Udgivet: 2010 – For nylig genudgivet som lydbog 
Oplæser til lydbogen : Klaus Elmer

Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Kan lyttes som lydbog på bl.a. mofibo.