Hjemløs

På morderjagt gennem Aalborg.

Den hjemløse krigsveteran Anders, hører en nat et brutalt overfald i en park, hvor han tilfældigvis overnatter. Det er en af de andre hjemløse, Anders godt kender, der er offeret. Krigsveteranen undre sig meget, overfaldsmændene talte serbisk. Ved en af sine udstationeringer som soldat, har Anders lært sig sproget og forstår hvad de siger.

Problemet er nu, at den hjemløse soldat helst ikke vil findes af myndighederne i Danmark. Han har en gammel skattegæld, som han er blevet pålagt at betale. Men idet han ingen penge havde ved inddrivelsen, rev han girokortene i stykker og valgte at leve så billigt og usynligt som muligt – på gaden.

Offeret for overfaldet, var kendt som mentor for de unge hjemløse, specielt for et par drenge: Malik og Stoffer. Nu frygter Anders også for deres liv og sætter sig for at finde dem, og få dem lidt af vejen, inden der sker noget.

Men han kommer for sent. Malik er kæreste med en dansk/grønlandsk ung kvinde, Julie. Anders finder ud af hvor Julie bor og får at vide, at det er som regel der drengene opholder sig. Men huset er forladt. Inde i soveværelset ligger Julie. Halvnøgen, voldtaget og dræbt. Anders flygter over hals og hoved, vil helst ikke blandes ind i noget, han vil især ikke tale med politiet.

Kriminalinspektør Kristian Swane, bliver, lidt tilfældigt, sat på sagen. Da han kommer til gerningsstedet er der en ting der undre ham. Da han vil gå ind i soveværelset gennem den åbne dør, er han lige ved at falde over en spisestuestol. Ved siden af stolen ligger nogle overskårne plastikstrips. Det løber Swane koldt ned af ryggen, da han indser at en person er blevet tvunget til at se på, mens gerningsmændene har voldtaget og myrdet Julie.

Voldsmændene har umiddelbart taget begge drenge med sig, da de gik. Anders møder lidt senere Stoffer, der nu er blevet løsladt. Han så så godt som umulig at få noget ud af. Han et dybt traumatiseret og taler meget usammenhængende. Det eneste Krigsveteranen får ud af ham er, at Malik holdes fanget i en underjordisk bunker af en art.

 

Handlingen udspiller sig i Aalborg, blandt byen hjemløse. Portrætteringen af disse hovedpersoner er spot on. De er yderst troværdige og skildringen af deres liv er til tider hjerteskærende. Til gengæld møder man ikke en større loyalitet, end bland de hjemløse der har valgt, mere eller mindre frivilligt, at leve i dette miljø.

Foruden mangel på mad, lægehjælp, husly skal de også slås med politikerne. De Aalborgensiske politikere har fundet på en del tiltag i byens parker. Blandt andet høj klassisk musik og bænke der bevæger sig med jævne mellemrum. Ene og alene for at holde de hjemløse væk fra deres pæne parkanlæg. Men det virker bare ikke…

Den hjemløse Anders, er PTSD- ramt krigsveteran der ikke har kunnet finde fred og ro på andre måder, end ved at blive hjemløs. Her er der ingen der kommer og undre sig over at han ingen indtægt har, og automatisk kræver skat af den indkomst han ikke har.

Roman, ”Hjemløs” er flot skruet sammen idet den gennemgående figur i kriminalserien, Kristian Swane ikke “fylder for meget”. Det er nærmest Anders, der er hovedperson. På grund af hans fortid, har han en trang til at hjælpe sine “med-hjemløse” bekendte, og han går all-in.

“Hjemløs” er en roman som fanger lige fra starten af og læseren bliver inviteret på en rutsjetur af følelser igennem handlingen.

Dette er min første roman skrevet af Jakob Knudsen, og “Hjemløs” kan bestemt godt læses selvstændigt. Men er blevet nysgerrig på hvad de andre tre i serien er for noget…

 

Faktaboks: 

Titel: Hjemløs
Serie: Kristian Swane #4
Forfatter: Jakob Knudsen
Genre: Kriminalroman
Forlag:  People´s Press
Udgivet: 2017 
Sider: 439
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)