Sygeplejersken

Arne, en eneboer på 61 år. Hang til cigaretter, færdigretter til mikrobølgeovnen og ikke mindst godt med bajere. Han lever en anonym tilværelse, men bliver pludselig hovedperson i en spektakulær drabssag. 

Han bliver en dag fundet af sin bror, i bevidstløs tilstand. Arne er faldet om på sit badeværelse. På sygehuset konstatere lægerne at hans infektionstal  er skyhøjt og han er underernæret og dehydreret. Så en indlæggelse er på rette plads. Måske en god ide, bare ikke på Nykøbing Falster Sygehus.

I starten går tingene som det skal. Han bliver rettet lidt op på de 3 dage han er på intensiv og bliver overflyttet til M130, et akutafsnit der har patienter indlagt med forskellige alvorlige sygdomme. 

Efter endnu et par ugers indlæggelse begynder det at gå fremad med Arnes helbred. Han har mere appetit og tager på i vægt. Humøret der ellers ikke været af det bedste efter sønnens alt for tidlige død, bliver lidt bedre. 

En sen aften dør Arne pludselig. En kvindelig sygeplejerske hilser af med ham i slutningen af sin vagt og han virker til at have det godt.  Da selvsamme sygeplejerske kommer kl 7 næste morgen er Arne død. Hun kan slet ikke forstå hvad der kan være sket – så hun kontakter politiet. 

Politiet afhører alle der har været på arbejde men finder intet mistænkeligt. Dette er på trods af at Arnes blodprøver efterfølgende viser spor af morfin og stesolid. Begge medikamenter, Arne ikke havde som en del af sin behandling – hverken hjemme eller på sygehuset. 

Selvom mistanken til en bestemt sygeplejerske svirrer i luften på afdeling M130 er der ingen der gør noget.

2 år efter hviler dødens skygge igen over selvsamme afdeling – men nu er det ikke kun en enkelt patient det går ud over – hele 3 mennesker må lade livet og en ældre kvinde er tæt på. Nu er der personale på afdelingen der ikke længere er i tvivl – de må gøre noget.

Kristian Corfixen har skrevet denne virkelig interessante bog om en af de mest spektakulære drabssager i dansk retshistorie. En sygeplejerske står anklaget for 4 drab og 1 drabsforsøg. Det uundgåelige spørgsmål svirrer i luften – er disse de eneste mord hun har begået? 

Bogen belyser nærmest systematisk sagen fra flere sider. Politiet, anmelderens, sygehuset og ikke mindst fra den anklagede sygeplejerske. Det er virkelig en fængslende sag, som man har hørt en del om i pressen. 

Selve sygehuset og deres daglige udfordringer med hensyn til bemanding, arbejdspres og almen uvilje mod at være både indlagt og ansat på Nykøbing Falsters sygehus bliver belyst. Her er rigtig mange facetter, der kan være med til at forklare hvordan sådan en drabssag kan dukke op, netop her. 

Tiltalte bliver ligeledes beskrevet på godt og ondt. Det er tydeligt at forfatteren har brugt godt med tid sammen med Christina Aistrup Hansen og det er rigtig fint at hun også har fået en mulighed for at forsvare sig mod de rædselsfulde anklager hun nu sidder inde for. 

Det er tydeligt at der er gjort et rigtig godt researcharbejde til denne bog, der ligger rigtig mange timers arbejde bag. Både med interviews og gennemgang af avisartikler og lign. Kildelisten bag i bogen er virkelig lang. 

“Sygeplejersken” er bestemt et godt forslag blandt mængden af “True Crime” bøger der er meget populære lige nu. Giver mine bedste anbefalinger, bogen er godt skruet sammen og virkelig interessant. 

Faktaboks: 

Titel: Sygeplejersken 
Forfatter: Kristian Corfixen
Genre: True Crime 
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 2019
Sider: 314
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.