Columbia

I en kaffeplantage nær Bogota, bliver der fundet en aflang cigarlignende genstand, hvorpå der står skrevet nogle underlige skrifttegn ned langs siden. Den udsender meget høje frekvente lyde, som man kun kan høre, hvis man er et dyr eller har meget god hørelse. En af medarbejderne i plantagen, der netop høre fremragende synes at lydene lyder som nødsignaler.

En colombiansk professor i arkæologi bliver tilkaldt for at se på denne underlige tingest. Det syn der møder dem da de kommer tilbage til kaffefarmen er ganske grufuldt. De mænd der er sat til at passe på genstanden, er bogstavelig talt, blevet smurt ud over hele kaffeplantagen. Kun en af dem lever endnu og han mumler noget om 6 klør. Inden de skynder sig at tage tingesten med hjem til byens museum, til yderligere undersøgelser, ser de en pelsklædt mutant af en art, med skarpe klør.

En amerikansk professor, John Archer, der er professor i bl.a. ældgamle skrifttegn, har sin egen lille forskerhule på et universitet i Washington D.C. Han var i 2008 i et biluheld, der kostede både hans kone og søn livet. Han sad selv ved rattet og kan ikke huske hvad der skete.

Episoden har kostet ham dyrt. Han stod til at få en ministerpost i den nye amerikanske regering. Han var dybt involveret i præsidentens valgkampagne, lige inden ulykken skete. Nu er han reduceret til en forsker, gemt væk i en dyb kælder. Det eneste krav der er for at han kan blive hvor han er – han skal ikke nævne universitets navn hvis han udgiver en artikel eller sådan noget.

Nu er der så til gengæld brug for ham. 2 hårdkogte FBI agenter opsøger ham. Præsidenten vil have ham til Colombia. Han skal ned og finde ud af hvad denne mærkelige tingest er for noget. Han kan måske tyde de tegn der er langs siden på den. John må selv vælge de folk der skal med på turen, det kommer til dels også til at ske, med en enkelt bonusperson han helst så blive hjemme.

Da gruppen ankommer til Colombia, finder de en lokal kro hvor de skal finde på en strategi for ekspeditionen. Her møder de en lokal, gammel mand. Han bliver meget oprørt da han se de tegn der er langs siden på tingesten. Han peger med en stiv finder på de fotos der ligger på bordet.

Han har set dem før. Archer og hans hold bliver hurtig enige om at der er kommet et nyt medlem i forskergruppen der er med på turen.

 

Dette er den første science fiction roman jeg har læst. Jeg var forberedt på at realismen nok kunne holde på en meget lille plads. Men er blevet forbløffet.

Der er naturligvis rumvæsener, ufoer, masser af grønt slim og en del mærkelige skrifttegn. Men når man ser bort fra det og giver det mærkelige, den værdi de skal have, så er det jo blot en spændingsroman.

Vi bliver taget med på en tur til Colombia hvor fart og spænding er i højsæde. Valget af location tjener det formål, at det er et perfekt sted at skjule et rumskib igennem en årrække. Ved siden af dette er kulturen og naturen i Colombia så fremmede og spændende at det giver læseren en “god rejse” gennem bogen.

Ved siden af historien i junglen, møder man den amerikanske præsident og folkene omkring ham i Det Hvide Hus. Det handler om magtspil og tillid. Dvs politik og rænkespil i højeste kaliber.

Jeg har hørt det meste af bogen som lydbog, indtalt af Torben Sekov og jeg må sige, som jeg før har sagt. Han gør det fremragende. Han gør fortællingen levende, interessant og spændende. Han gør hverken for meget eller for lidt, med hensyn til at lave stemmer og sætte stemningen i det han læser op.

Er du nybegynder i genren, som jeg, kan Colombia anbefales som et godt sted at starte

 

Faktaboks: 

Titel: Columbia
Forfatter: Morten Thor Hansen
Genre: Spænding/Science Fiction
Forlag:  Löwe Publishing
Udgivet: 2017 
Sider: 496
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.