Malaria

Oskar Plum har sammen med sin hustru været meget engageret i “Læger uden grænser”. Sammen med en afrikansk samarbejdspartner har Oskar udviklet en kur mod malaria. De blev begge i en periode holdt som gidsler i Nigeria af en oprørshær. Dette var en meget voldsom oplevelse for den danske læge og han svor at sørge for at malariakuren ville blive solgt og benyttet i den 3. verden så flere mennesker kunne reddes, dette skulle være hans livsopgave.

Foruden oplevelsen i Nigeria er der en anden grund til at opfindelsen ligger meget tæt på lægens hjerte. Hans dengang gravide hustru blev ramt af malaria, kun hustruen kunne reddes. Indgrebet der blev gjort da de forsøgte at redde deres lille ufødte drengebarn, medførte at hustruen blev ude af stand til at få flere børn.

Men før den store drøm kan blive en realitet, må Oskar skaffe nogle penge. Det koster mange penge at sætte en produktion igang.

Et investeringsfirma melder sig på banen, men de har en betingelse, før de vil gå ind i projektet. De vil have en forretningsmand med, en dygtig en af slagsen, der kan tage sig af at få de rigtige godkendelser af produktet. De har ovenikøbet en mand i tankerne. Han er dansk/amerikaner og hedder Dan Felling.

Den første gang Oskar møder denne “økonomiske troldmand” finder han ud af at tingene ikke bare er så enkelte. Dan ved godt hvem han er og tager sig sandelig også betalt for at være sådan. Men Oskar er meget bestemt omkring sin opfindelse, den medicin skal ud i verden, koste hvad det vil – og det bliver på mange måder temmelig dyrt ….

 

Jens Strandbygaard kalder sin roman for en spændingsroman, den kunne godt sagtens have været en krimi. Den har alt hvad sådan en skal have. Videnskabsmanden har sin gang på et bordel, hvor en af de prostituerede på et tidspunkt må lade livet, hovedpersonen bliver selv den jagede på en jagt og videre i den dur.

Historien er skruet godt sammen, er ret vild med slutningen hvor forfatteren lige twister hele handlingen en omgang. Ganske underholdende.

Personerne i bogen er troværdige, men det vare lidt lidt inden man finder ud af forretningsgangen omkring sådan nogle medicinalforhandlinger med pengestærke mænd. Der er en gennemgående ironi og sarkasme, der foregår inde i Oskars hoved og det er til tider underholdende, men kan også bliver lidt trættende til sidst.

I starten af bogen er der en meget voldsom gidselsituation, som man lige skal stramme sig lidt an for at komme igennem. Det er meget barsk, men men bliver grebet af de ting der sker og efterhånden som historien udvikler sig, bliver det tydelig hvorfor det er nødvendigt at have den med.

Har hørt “malaria” på lydbog via storytel. Oplæst af Peter Carstens, som gør et rigtig godt job. Lytteren bliver fastholdt og man lader sig rive med.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Malaria 
Forfatter: Jens Strandbygaard   (facebookprofil) 
Genre: Spændingsroman 
Forlag: Byens forlag 
Udgivet: 2017
Sider: 374
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.