David Adler er ombord på et bjergningskøretøj “Mary Jane”, der er udstationeret i ishavet. Skibet er en del af en konvoj. Skibet bliver imidlertid udsat for et bombardement fra den tyske luftvaffe. Tiden er slutningen af 2. verdenskrig. “Mary Jane” går ned.
Mange besætningsmedlemmer omkommer under angrebet og David sætter livet på spil for at redde en rygsæk, der er ved at gå til bunds i det iskolde vand,. Han bliver i sidste øjeblik reddet i land.
David kommer til skade med knæet og bliver derved ukampdygtig. Han bliver indkvarteret på et pensionat for krigsveteraner. Her bliver han, efter et stykke tid, opsøgt af to agenter fra den amerikanske regering. De har en besked fra Davids fætter, Niels Bohr. Forskeren vil gerne have at David kommer til London. Agenterne tilbyder at hvis David vil være Bohrs sekretær, bliver han tilbudt et midlertidig engelsk statsborgerskab.
Det viser sig, at mange atomforskere er samlet i London for at kreere den største bombe verden nogensinde har set: Atom-bomben.
Magthaverne både på den ene og anden side af jerntæppet har fået den samme ide. Nu er det op til specialisterne om at “vælge side” med hensyn til arbejdsgiveren.
Niels Bohr er imidlertid ikke i tvivl. Han er nødt til at blive i “Projekt A-Bombe”, der nu er så fremskreden at udviklingen nærmest ikke kan bremses. Så det er bare at hoppe på vognen og spænde sikkerhedsselen. Bohr er godt klar over at sådan en bombe vil kræve en hel del civile ofre, men forskeren mener, at det jo alligevel ikke kan undgåes – det er jo konsekvensen af en krig.
Han ved også godt at denne bombe ikke er tiltænkt Nazi-Tyskland, den krig er jo næsten forbi. Men i Japan har krigen svært ved at stoppe – så her kunne A-bomben gøre en stor forskel.
Denne roman handler meget om verdenspolitik, matematik, kemi og videnskab i det hele taget. Der er dog også blevet plads til personernes følelsesliv. Man får et indblik i hvor spændende det kan være at være lige midt i magtens centrum – men omkostningerne kan man let komme til at overse, indtil de skal betales.
Steffen Jacobsen har her haft lejlighed til at fortælle en historie om, hvordan Niels B0hr måske var. Men har så valgt at det skal være hans Fætter, vi skal følge i stedet for den berømte fysiker. Man oplever hvordan gejsten for videnskaben, kan komme i vejen for moralske skrupler.
Vil dog sige at bogen er lidt lang og kunne godt have været ” skåret lidt til”
Steffen Jacobsen har valgt en ny “hest” i forhold til sit forfatterskab. Han har før skrevet rå, fremragende krimier. Nu har han skrevet en roman i en helt anden genre. Han står fast på at selvom nogle af de personer i ” Da jeg blev døden” har levet engang, er bogen skønlitterær hele vejen igennem.
Faktaboks:
Titel: Jeg blev døden
Forfatter:
Genre: Historisk spændingsroman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet: 2017
Sider: 463
Bedømmelse: (4 / 6)
Anmeldereksemplar fra forlaget.