Kryb

En håndfuld frivillige bor på “Ungdomsøen” der ligger lige udenfor Københavns havn. De har alle taget et års orlov fra studier, arbejde eller andet. Et år de har dedikeret til samværd med andre unge i humanismens tegn. 

En nat efter et brag af en fest for et lille politisk parti, hopper deltagere og festarrangører i det iskolde vand, som en form for fejring af en flot pris der er blevet tildelt netop det parti.

Frida er også med. En ung kvinde med store problemer, som hun ikke giver udtryk for udenpå. Hun beholder sin langærmede trøje på, da hun hopper i vandet sammen med de andre. Hun har slet ikke lyst men føler sig tvunget til det. Inden længe tager Frida flugten hen af stranden – veninden Gro ser undrende efter hende.

Næste dag er Frida forsvundet og Gro er meget bekymret. De faste beboere på øen iværksætter en eftersøgning af hele øen – men de finder ikke andet end noget efterladt tøj og en masse skrald. Senere finder Gro venindens ejendele under den seng Frida skulle sove i – hvem ville dog efterlade sine ejendele på en lille ø, man kun er på besøg på ??

Rebekka Holm har store følelsesmæssige kvaler. Kæresten Niclas har bedt hende om ikke at komme på besøg længere. Han er indlagt på hospitalet i Sverige og Rebekka har forsøgt at komme og besøge ham så ofte hun kan. Men ved sidste besøg fik hun en frygtelige besked – han elsker hende ikke længere og hun skal ikke komme og besøge ham mere.

Rebekka har svært ved at acceptere denne besked og går på druk. 

Samtidig har hun netop fået kontakt med en bror hun ikke var klar over hun havde. Han har en datter, der i den grad ønsker kontakt med Rebekka og hun øjner muligheden for endelig at kunne få lidt familie i sit liv. 

Pludselig bliver alle private glæder og sorger skrinlagt – hun skal til ungdomsøen – de har fundet noget at Rebekka skal ud og se på…

Anmeldelse: 
Det er næsten 2 år siden at vi sidst har hørt fra Rebekka Holm. Men idet dette er bind nr 9, går der ikke mange sider til før man, hvis man har læst de forrige bind i serien, er helt ajourført og har det faste persongalleri i frisk erindring. 

Allerede fra starten af, da Julie Hastrup udkom med “En torn i øjet” vidste man straks at det var en stærk hovedperson hun havde valgt til sin serie. Rebekka er på mange punkter let genkendelig, og har de sammen genvordigheder mange slås med. Men ved siden af dette har hun en spontanitet der ofte er en fordel men bestemt også indimellem det modsatte. Hun er langt fra perfekt og det giver hende karakter og ofte medfører det smil på læben hos læseren.

I “Kryb” varer det længe inden bogens egentlig plot dukker op. Men det betyder bestemt ikke at der ikke sker noget i bogens start. Der er fuld valuta for pengene til nysgerrige krimilæsere. Julie Hastrup er eminent til at fastholde læserne og “gryden holdes i kog” hele tiden. 

Bogens tema er “Hurtcore” – som jeg ikke vidste hed sådan. Det er digital grusomhed overfor sårbare personer, primært unge kvinder. Men vil ikke skrive ret meget om det her – man er nødt til at læse om det og meget andet i “Kryb”. Den er genial og genialt udtænkt. Forfatteren har en enestående evne til at holde på gerningsmanden, indtil der er gætte på rigtig mange mulige skurke.  Det er meget længe siden at jeg har læst 442 sider på 2 dage. Den er simpelthen umulig at lægge fra sig.

”Kryb” er den bedste kriminalroman jeg har læst meget længe. En pageturner i den bedste kaliber. 

Faktaboks: 

Titel: Kryb
Forfatter: Julie Hastrup
Genre: Kriminalroman – Rebekka Holm # 9
Forlag: Politikens Forlag 
Udgivet: 2022
Sider: 442
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Bogen kan læses/lyttes på Mofibo – lydbogen er indlæst af Karen Abrahamsen