Afklædt

Trygbo, et plejehjem i Odense, har den sidste tid været en del i aviserne. En familie beskylder personalet på stedet for omsorgssvigt af en af hjemmets ældre beboere. Personalet gør alt hvad de kan for at støtte og hjælpe hinanden over krisen.

En mand ringer til Odense Politi for at melde sin kone, Henriette savnet. De er fraskilte og har to børn sammen. Henriette plejer, når han har børnene, at ringe hver morgen og hver aften – for lige at hilse på drengene. Men denne morgen, har hun ikke ringet, hun tager ikke sin mobiltelefon, heller ikke efter et par timer. 

Senere viser det sig at grunden til at Henriette ikke har kontaktet børnene, er at hun ligger død i Odense Å, kvalt og iklædt en mærkelig hvid skjorte. Et ligklæde man ofte brugte i gamle dage. Hendes eget tøj, papirer og egendele, ligger i en plastikpose inde ved bredden af åen. 

Efter lidt tid finder efterforskerne ud af at Henriettes mand er meget jaloux anlagt, og dette var medvirkende årsag til bruddet mellem dem. Men han har fortsat sin kontrol af ekskonen. Men er det grund nok til at slå hende ihjel ? Hvorfor så dette spektakulære sceneri omkring hendes død ? 

Motivet holder måske ikke helt vand – og alle teorier falder til jorden da endnu en kvinde findes død – også kvalt og har ligeledes et ligklæde på, der minder om den Henriette var iklædt. Da de finder ud af kvindens identitet, er der en anden ting der virker mærkværdigt – hun arbejder på Trygbo, på samme afdeling som Henriette. Så nu er plejehjemmet, måske stedet hvor man skal lede efter motivet.

Nede i kælderen finder efterforskerne gamle filer, fra dengang da Trygbo var psykiatrisk sygehus. En del af husets historie der bestemt ikke er rar at tænke på. Der foregik ting, der i dag ville betegnes som overgreb og omsorgssvigt – men skal motivet findes så langt tilbage ? 

Politiet har et stort opklaringsarbejde foran sig – måske har de ovenikøbet travlt – gerningsmændene er muligvis ikke færdige ?

Anmeldelse:
”Afklædt” er en debut, skrevet af Maj-brit Randklit, oveni er det en fynsk krimi. Netop disse findes der ikke så mange af. Dejligt forfriskende med en krimi der ikke foregår i Århus eller København. Idet jeg selv er fynbo, er der noget af sceneriet og navne på bydele i Odense der er genkendeligt – det er lidt hyggeligt, midt i det uhyggelige.

Forfatteren har valgt at det er den kvindelige efterforsker Kirsten Dreyer læseren følger, for det meste. For engangs skyld er det ikke en kvinde med masser af personlige problemer, kriser og ødelagte forhold bag sig. Det er en ganske almindelig kvinde, med en ganske almindelig familie, der er hovedperson. Det er usædvanligt og rart for en gangs skyld. Naturligvis ligger der lidt “rod” i fortiden, som der bliver berørt i bogen, men den skal jo også handle om noget – så det er helt fint. 

Persongalleriet er ganske omfattende, og det er den eneste anke jeg har med hensyn til “Afklædt” – jeg har lyttet bogen, oplæst af Susanne Storm (der gør det ganske udemærket) og netop med denne form for læsning, kan et udvidet persongalleri, godt være lidt udfordrende.

Men historien, plottet og en del twists – bl.a. en gerningsmand der gemmer sig ganske godt, er bogen bestemt anbefalelsesværdig. Den er ret svær at slukke for, når man først er gået igang. 

“Afklædt” er til den læser, der gerne vil “gætte med” – det er en “who done it-krimi”, der kan læses af alle der godt kan lide en spændende historie. Der er ikke så mange blodige og voldsomme scener i handlingen, så den er for alle typer læsere.

Kan varmt anbefale bogen, og håber da at forfatteren bare klør på og skriver noget mere, det vil bestemt være værd at vente på. 

Faktaboks: 

Titel: Afklædt
Forfatter: Maj-Britt Randklit
Genre: Kriminalroman
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivet: 2021
Sider:  355
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.