Nordisk Mytologi

Neil Gaiman har valgt den nordiske mytologi som emne til sin nye bog. Alle heltene fra Norden har altid været hans helte. Lige fra barnsben har historierne fascineret ham, heltemod, mord, bedrag, myter, fabeldyr o.m.a. Ingen anden form for Mytologi når op på den nordiske – hvis man spørger Gaiman.
I denne bog forsøger han at genfortælle disse myter, så de også i dag kan bringe guderne fra Asgård ind i læserens verden, og give disse spændende historier liv igen.
Primært handler historierne om 3 guder –

Den mægtigste, øverste og klogeste gud Odin. Der fra sin Kongsgård sender ravnene Hugin og Munin ud til verdens ende, for at tage nyheder med hjem til Odin.
Den mægtige tordengud Thor. Rødhåret, kraftfuld men ikke altid så vis, som han burde være. Han bliver dog efterhånden så klog at han ved at hver gang der er rod, løgn og tyveri af værdifulde genstande skal han lede efter mytologiens skurk: Loke. Loke har helt sin egen evne til at lave ravage omkring sig. Han kan ikke tåle at der er guder der betyder, ved mere og er mere populær end ham selv. Han er ikke selv fuldblods-gud – men vil rigtig gerne være det.
Loke stjæler en nat Thors kone Sifs flotte, lange og gyldne hår. Godt nok er han fuld da det sker, men ikke desto mindre kan han ikke få håret til at gro på Sifs hovedbund igen. Thor lover ham at hvis ikke han sørger for at Sif får hår på hovedet igen – minimum af samme kvalitet som det hun havde i forvejen, vil Thor opsøge Loke hver dag.

Hver dag vil Thor gå i gang med at brække Lokes knogler – en efter en. Hvis ikke der sker en glædelig forandring med Sif, vender Thor tilbage dagen efter og gentager proceduren. Dette vil fortsætte hver eneste dag, lige indtil Sif har fået hår tilbage på hovedet. Thor vil måske ovenikøbet lave en konkurrence med sig selv om hvor hurtigt han kan nå at brække alle skurkens knogler. Loke får travlt….. Det er ved denne lejlighed at Thor får sin berømte hammer Mjølner.
Jætternes leder, Trym får den ide at han vil giftes. Men ikke med hvem som helst. Han vil have Freja til brud, den smukkeste af alle guderne. Han stjæler Thors hammer og prisen for at få den tilbage er netop Freja… Thor synes det er en fair pris, han vil jo gerne have sin hammer tilbage. Men Freja vil ikke samarbejde. Så Thor og Loke går i tænkeboks, for at finde ud af hvordan de får Trym til at slippe Mjølner igen.

Loke kan ikke holde sig til en kone. Han finder sammen med en jættekvinde i ny og næ og det er nogle lidt  mærkværdige børn der kommer ud af forholdet. Fenrisulven, en kæmpestor ulv – der vokser hver eneste dag. Midgårdsormen der har samme problem – den vokser og vokser. Det sidste barn Loke får med jættekvinden er Hel. Hende ved Odin ikke hvor han skal gøre af. Så det ender med at hun bliver vogter af dødens rige. Vel om mærket det rige hvor de guder kommer hen der ikke er død en værdig død.. Alt i alt er disse tre børn ikke det store plus for gudernes verden – næsten tværtimod.

Disse historier er bare en brøkdel af de historier man kan læse om i denne roman, som alle der er interesseret i mytologi burde læse.

Niel Gaiman har omskrevet disse myter så flydende og forståeligt som muligt, uden at ændre på navne og begivenheder. Hvis man har set tegnefilmen Valhalla og kan lide den, så er denne bog helt klart et must. Man får alle de små historier der bliver fortalt i tegnefilmen, i den rigtige version, og man får dem til at hænge sammen og give mening. Man lærer alle de nordiske guder at kende, personligheden, deres specielle kundskaber og indbyrdes forhold.
Bogen er yderst underholdende. Den er delt op så hver historie har sit egen afsnit i romanen. De er alle delt op i kapitler så man kan, hvis man har lyst, sagtens læse myterne lidt af gangen. Hvis der skulle komme endnu en bog om mytologi fra Gaimans hånd – vil jeg stille mig som først i køen. Han skriver fremragende.

 

 

 

Faktaboks: 

Titel: Nordisk Mytologi
Forfatter: Niel Gaiman
Genre: Mytologi/skønlitterær 
Forlag: Modtryk 
Udgivet: 2017 
Sider: 269
Bedømmelse:   (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.